Nikki Haley elindul Trump ellen a republikánus elnökjelöltségért

külföld
2023 február 14., 20:10
comments 1

Videóban jelentette be Nikki Haley, hogy elindul a republikánus párti elnökjelöltségért. Donald Trump után Haley a második politikus, aki hivatalosan is versenybe szállt a pozícióért.

Az 51 éves Haley indulásával megszegi két évvel ezelőtti ígéretét, miszerint ha Donald Trump újra versenybe száll az elnöki pozícióért, akkor nem fog vele szemben elindulni. Véleményét tavaly ősszel változtatta meg arra hivatkozva, hogy az ország előtt tornyosuló problémák, például a gazdasági bajok miatt a vezetők új generációjára van szükség (Joe Biden ugye 80, Trump pedig 76 éves.)

A többi republikánus politikus közül várhatóan végül Ron DeSantis floridai kormányzó, Mike Pence, Trump volt alelnöke, Mike Pompeo volt külügyminiszter és Tim Scott dél-karolinai szenátor csatlakozik majd a küzdelemhez.

photo_camera Fotó: Andrew Caballero-Reynolds/AFP

A Yahoo News/YouGov felmérése szerint DeSantis egy az egyben jobban áll Trumpnál, 45-41 százalék a megoszlás. De azzal, hogy a körülbelül 11 százalékon álló Haley belépett a versenybe, DeSantis támogatottsága 35 százalékra csökkent, Trump pedig 38 százalékkal kerülne az élre. Talán éppen ezért Trump a szokásosnál lazábban fogadta a hírt, hogy Haley elindul az elnöki pozícióért. Trump állítása szerint azt mondta neki: „Nézd, ha indulni akarsz, menj a szíved után. Tedd meg”.

Nikki Haley 2010-ben 38 évesen lett Dél-Karolina állam első női kormányzója, és egyben az ország történetének legfiatalabb állami vezetője. Donald Trump elnöksége idején az Egyesült Államok ENSZ-nagyköveteként dolgozott. A republikánus előválasztásokat 2024 tavaszán tartják majd, ez dönt arról, hogy ki indul a párt színeiben az elnökválasztáson jövő novemberben. (The Guardian, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.