Szükségállapotot hirdettek Új-Zélandon a Gabrielle ciklon miatt

külföld
2023 február 14., 06:30

A ciklon áradásokat, földcsuszamlásokat és hatalmas hullámokat okozott az óceánban, több százezren maradtak áram nélkül, és rengeteg embert evakuáltak.

photo_camera Fotó: DIEGO OPATOWSKI/AFP

Chris Hipkins miniszterelnök keddi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, ez a generáció még nem látott olyan súlyos károkat, mint amilyeneket a Gabrielle ciklon okozott.

photo_camera Fotó: STR/AFP

Körülbelül 225 ezer ember maradt áram nélkül, Hipkins pedig arra kérte a lakosságot, ne kezdjenek pánikvásárlásba, de nem is nagyon tudnának hol vásárolni, mert a boltok bezártak.

Egy Auckland közelében élő férfi a Reutersnek azt mondta, a földcsuszamlások és áradások miatt a közelben „300 méteres sziklák omlottak le”, amelyek házakat és utakat söpörtek el.

photo_camera Fotó: DIEGO OPATOWSKI/AFP

Kieran McAnulty katasztrófavédelmi miniszter szerint Új-Zéland már túl van a vihar legsúlyosabb részén, de a napokban még további esőzések és erős szél várhatók.

A tengerparti településeken élőket evakuálták – hogy pontosan hány embert, azt nem közölték –, az utakat lezárták, a mobiltelefon-szolgáltatások nem működnek, a lakosságot pedig arra kérték, takarékoskodjanak a vízzel és az élelmiszerekkel, mert hiánytól tartanak.

photo_camera Fotó: MARTY MELVILLE/AFP

Halálesetekről egyelőre nem érkezett hír. Egy ember viszont eltűnt, miközben háza gyakorlatilag lecsúszott egy dombról Hawke's Bayben.

Új-Zélandon most hirdettek harmadszorra szükségállapotot. Az első a 2011-es földrengés után volt, a második pedig 2020-ban, a koronavírus-járvány kirobbanása után. (Reuters)