Immár hivatalos: Pablo Nerudát csakugyan megmérgezték

külföld
2023 február 15., 07:21
comments 10

Chilében 1973-ban döntötték meg puccsal a baloldali Salvador Allende hatalmát, aki az elnöki palota ostroma közben öngyilkos lett. Ekkor kezdődött és 1990-ig tartott Augusto Pinochet uralma.

Pablo Neruda Nobel-díjas költő politikusként is aktív támogatója volt Allendének, Chile franciaországi nagyköveteként is szolgált. A puccs után 12 nappal, 69 évesen halt meg. Halálát hivatalosan prosztatarák és alultápláltság okozta.

Már akkoriban sokan úgy gondolták, hogy azért kellett meghalnia, mert ellenezte Pinochet puccsát, és a hatalom attól félt, hogy Mexikóban - ahová egy nappal azután indult volna, hogy meghalt - a chilei ellenzék befolyásos hangja lett volna. A szóbeszédet táplálta, hogy sofőrjének visszaemlékezése szerint a halála előtti éjszaka felhívta őt a kórházból azzal, hogy álmában valaki injekciót szúrt a gyomrába.

Rodolfo Reyes, Pablo Neruda unokaöccse a költő sírjánál 2013-ban
photo_camera Rodolfo Reyes, Pablo Neruda unokaöccse a költő sírjánál 2013-ban Fotó: MARTIN BERNETTI/AFP

Negyven évnek kellett eltelnie, hogy exhumálják a költő holttestét, és hozzákezdjenek a halál okának kivizsgálásához. A chilei kormány két év után mondta ki, hogy lehetséges halálok a mérgezés, újabb két év elteltével egy nemzetközi tudóscsoport azt állapította meg száz százalékos bizonyossággal, hogy a prosztatarákja nem okozhatta a halálát.

Szerdán teszik közzé azt a szakértői jelentést, amelyik biztosra veszi, hogy a költő halálát mérgezés okozta, ezzel lezárulhat a 2013 óta tartó vizsgálódás. Clostridium botulinum a neve a végzetes szernek, a mérgezés után akár 2 órával, de 14 nappal is okozhatja az áldozat halálát. A szer nyomaira 2017-ben bukkantak Neruda egyik fogán.

A Guardian emlékeztet arra is, hogy Neruda a nőkkel erőszakosan bánt, részletesen leírta például egy öt évvel ezelőtt előkerült szövegben, hogyan erőszakolt meg egy tamil nőt. A felháborodás miatt végül - habár tervben volt - nem nevezték el róla a santiagói repteret.

(A borítóképen Neruda egy 1972-es felvételen látható.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.