Továbbra sem törlik el a majomhimlő miatt kihirdetett egészségügyi veszélyhelyzetet

járvány
2023 február 15., 17:20

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) független szakértői testület javaslata alapján szerdán úgy döntött, hogy a majomhimlős esetek számának jelentős csökkenése ellenére sem törli el a járvány miatt kihirdetett egészségügyi veszélyhelyzetet.

A veszélyhelyzetet 2022. július 23-án hirdették ki, miután több országban is kimutatták a majomhimlőt, amely addig csak néhány afrikai országban volt ismert.

A nemzetközi egészségügyi veszélyhelyzet kihirdetése vagy megszüntetése nem jár azonnali következményekkel. Ezzel a riasztási szinttel a WHO csupán a kormányok figyelmét kívánja felhívni a fenyegetésre, de az országok maguk döntenek arról, hogy milyen intézkedéseket tesznek.

A majomhimlő legfeltűnőbb tünete a bőrelváltozás, amely az intim testrészek környékén is előfordulhat. A WHO szerint az elmúlt időszakban regisztrált fertőzöttek 96,5 százaléka férfi, többségük 18 és 44 év közötti.

A bejelentett esetek száma a kezdeti heti több ezerhez képest jelentősen csökkent 2022 ősze óta: 2023. február 6. és 12. között világszerte mindössze 270 fertőzést regisztráltak. A WHO 2022 eleje óta 86 ezer fertőzöttről és legalább kilencven halálesetről kapott jelentést több tucat országból. A vírus ellen létezik védőoltás.

Az Egészségügyi Világszervezet időközben már nem majomhimlőnek, hanem mpoxnak nevezi a betegséget, miután annak mindössze annyi köze van a majmokhoz, hogy először náluk mutatták ki a vírust. (MTI)