Felállt egy fideszes az EP-ben, kiállt az orosz agresszió ellen, Ukrajna függetlensége mellett és dicsérte az oroszok ellen ukrán oldalon harcoló magyarokat

POLITIKA
2023 február 16., 10:31

Az egy éve tartó orosz-ukrán háború egyik legmeglepőbb fordulataként szerdán az orosz agresszió ellen, Ukrajna pártján szólalt fel az Európai Parlamentben egy fideszes képviselő, Bocskor Andrea. Határozott, kemény szavakkal. Olyanokat mondott, hogy

„Egy éve tart Oroszország agressziója, jogtalan háborúja Ukrajna ellen, amit határozottan elítélünk, minden fórumon kiállunk Ukrajna szuverenitása és területi épsége mellett. Nem hagyhatjuk, hogy belefásuljunk a helyzetbe, és az Ukrajna, a szörnyű háborús megpróbáltatásokat átélő Ukrajnában élő emberek iránti szolidaritás üres frázissá váljon. Mindent meg kell tennünk a béke érdekében!”És ami talán ennél is meglepőbb volt, nyíltan megemlítette, sőt dicsőítette azt, amit a Fidesz-kormány eddig jellemzően elhallgatott. Miszerint Ukrajnában ott élő kisebbségi magyarok is harcolnak önkéntesként az orosz agresszor ellen:

„A háború óriási áldozatokat követelt, családokat szakított szét, fiatalok jövőjét és álmait törte ketté nemzetiségtől, anyanyelvtől függetlenül, hisz az Ukrajnában élő magyarok, románok, és más nemzetiségek egyaránt elszenvedői az orosz agressziónak, és vállvetve harcolnak”Bocskor ugyanakkor nem hagyta említés nélkül az ukrán nyelvtörvény ügyét sem:

„Támogatjuk Ukrajna uniós tagjelöltségét. A háború nehézségei ellenére Ukrajna folytatja európai uniós integrációját. Bízom benne, hogy a csatlakozási feltételek teljesítése során az országban élő nemzeti kisebbségek nyelvi és oktatási jogait is garantálják a koppenhágai kritériumokkal és a nemzetközi kötelezettségvállalásokkal összhangban. A múlt decemberben elfogadott, kisebbségekről szóló ukrán törvény ugyanis jelen formájában nem felel meg a jogegyenlőség elvének, ezért azt módosítani szükséges, erre az Uniónak fokozottan figyelnie kell!”

Hogy mi lehet a fideszestől igencsak szokatlan, nem Putyin-párti, humánus, kiegyensúlyozott megnyilatkozás oka? Bocskor Andrea kárpátaljai származású magyar, így pontosan tudja, miről beszél. Bocskor azért került fel a Fidesz EP-listájára, mert a kormánypárt azt úgy állította össze, hogy a nem EU-tagországokban élő magyar kisebbségeknek is legyen egy-egy képviselője.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.