Lapítanak a végrehajtói karnál, ha arról van szó, mikor váltják le Schadlt

bűnügy
2023 február 16., 16:36

Semmitmondó választ adott a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar a hvg.hu-nak, amikor a lap arról érdeklődött, mikor kezdeményezik Schadl György leváltását.

A Kar előzetes letartoztatósában levő elnökét 2021 novemberében fogták el a rendőrök, amikor feleségével a reptérre tartott. Az ügyészség szerint éveken át több mint 900 millió forintot szedett be végrehajtóktól cserébe, hogy Völner Pál államtitkár segítségével elintézte a kinevezésüket.

A szervezet mindössze annyit reagált, hogy a végrehajtók munkájával kapcsolatban „zéró tolerancia elvet" hirdettek, három szempont alapján választják ki őket („tevékenységük legyen jogszerű, szakszerű és empatikus”), és hogy 2021 október elseje óta 44 új végrehajtót neveztek ki a jogszabályoknak megfelelően.

photo_camera Schadl György

Arra sem válaszoltak, milyen terveik vannak a Kar és a szakma átalakítására, valamint milyen intézkedéseket terveznek tenni a transzparencia és a Karral szemben megingott közbizalom helyreállítása érdekében.

A Völner-Schadl-ügy első előkészítő tárgyalását péntek reggel tartják.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.