Utcai régészeti emlékek a lipsi napernyőtől Újlipótváros legjobb kaputelefonjáig

POLITIKA
2023 február 16., 11:51
comments 5

Csütörtökön reggel hét előtt tettem ki posztot arról, hogy egy olvasónk SZDSZ-es matricát fotózott egy gyömrői utcán. A cikkben megkértem az olvasókat, hogy ha munkába vagy máshová menet hasonló politikatörténeti utcai régészeti leletet látnak, fotózzák le. Kora délutánig ez a remek mezőny állt össze:

Személyes kedvencem az a kortárs történelmi múzeumként is szolgáló újlipótvárosi kaputelefon, amelyikről Balázs küldte ez a fotót:

(Ha telefontól nehezen látszana: a kaputelefonon 3 lakást lehet hívni, ezek sorban:

valamilyen IDŐSEK KLUBJA
FIDESZ
SZDSZ)

Balázs kommentárja:

"13. kerület Balzac utca elején található a kedvenc kaputelefonom! Kép címe: szimbiózisban a mai napig."

Egészen filozofikus-konceptuális műalkotás kerekedett abból, hogy túl erős ragasztóval rögzítették a falra az 1990-es négyigenes népszavazás egyik plakátját Józsefvárosban. A plakát maga rég elenyészett, de a ragasztó borostyánban konzervált ősrovar módjára megőrizte a szöveg egy részét:

A beküldő, Áron megjegyzése:

"A Golgota téren, az egykori Fekete Lyuk bejáratához közel látható, szerintem a ‘4 igenes’ népszavazás lehetett, akkoriban a plakátragasztó is erősebb volt :) "A konceptuális után jöjjön egy absztrakt mű, Pásztó főutcájáról. A végsőkig lecsupaszított látvány alig értelmezhetően mesél azokról az időkről, amikor még vidéken is éltek liberálisok kimutatható számban.

Nem graffiti vagy plakát, hanem elképesztően ritka brandelt párt-ajándéktárgy, éppen ezért friss kollekciónk egyik ékköve ez a Gergely által a nyáron Gárdonyban lefotózott lipsi napernyő.

Gergely annyit jegyzett meg, hogy

"Nagyon fontos kiegészítő a két abáló üst (vagy mi a fene, Sanyi bátyám ilyenben abált disznóvágáskor) jelenléte"György és két másik olvasónk is beküldte azt a történelmi relikviát, ami a Körszálló melletti lépcső mentén látható 1990 óta, és ami igazán gondolkodóba ejtheti a politika iránt érdeklődő 50 alattiakat. Ezen az Ungár Klára-plakáton a címszereplő még a Fidesz képviselőjelöltje volt:

Kornél jelenti egy újpesti lámpaoszlop közeléből:

"Bár már lassan kétéves a fotó, de ez a gyöngyszem a mai napig megtalálható az újpesti Rózsa utca elején levő lakótelepi parkoló egyik lámpaoszlopán. Mindig rácsodálkozom a történelem eme velünk élő darabkájára, akárhányszor meglátom."Ez itt a fotó:

A magyar politika úgynevezett ballonkabátos korszakának állít emléket az az 1998-ból származó MDF - Fidesz - KDNP-plakát, amit István fényképezett le Erzsébetvárosban.

Hála istennek nemcsak Budapestről kaptunk hírt utcai régészeti leletről. Bence küldte be Makó büszkeségét, a kiváló minőségben felfújt MDF-címert:

Szintén a Magyar Demokrata Fórum ihlette a miskolci Bertalan utca buszmegállónál házfalra fújt antik feliratot, amit Kira küldött be nekünk. Itt vannak a koordinátái. (Akinél nem olvasható a fotóról: az eredeti, ELŐRE AZ MDF-EL! felirat mögé valaki - feltehetőleg még akkor, a kilencvenes évek elején-közepén - odabiggyesztette, hogy A NYOMORBA.)

A mai régészetilelet-verseny korelnöke egy 1950-ből származó, a 6. szabad május 1.-ét ünneplő graffiti.

A Gyömrői úton, a Sárkány Center közelében található feliratról Tamás ezt írta:

"Az "Éljen a 6. szabad május 1." felirat 2014-ben került elő a Budapesti Kőolajipari Gépgyár vasút felőli kerítésén (1. kép). 2016-ban még szépen látható volt (2. kép). Mára sajnos graffitis vandálok megrongálták ezt nyugdíjas korú feliratot is, de az eleje még látszik."Annyiban utcai régészeti lelet, hogy Wifi lomtalanításon találta az alant látható SZDSZ-zászlót, amiről a következőket jegyezte meg:

"SzDSz lobogó a 90-es évek elejéről. Feltárási hely: lomtalanításnál az utcán, valahol a XI. kerületben. Feltárási idő: a 90-es évek vége felé. Méret: 55x85 cm. Anyaga: meglepő módon! lebomló műszálas textília. Nyél: mogyorófa vessző. Funkció: letűzhető kivitel ( zászlórúd alsó vége hegyesre faragva, például majáliskor földbe szúrható). Tárolási hely: pince. (Feltekerve, befőttesgumival átkötve.) Évente, nyáron egyszer előveszem (mint régészeti feltáró), kibontom, elérzékenyülök (mint naiv demokrata), elmorzsolok néhány könnycseppet
.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.