424 millió forintnak megfelelő eurót csaltak ki egy francia cégtől, pénzmosással gyanúsítják őket

bűnügy
2023 február 17., 14:37

Több mint 424 millió forint, bűncselekményekből származó pénzt kezelt hazai vállalkozások bankszámláin az a 16 ember, akit pénzmosás gyanúja miatt hallgatott ki a rendőrség. Közülük kettőt le is tartóztattak, írja a police.hu.

A hatóságok azután figyeltek fel a csoportra, hogy 2021. augusztusa 2. és 2022. január 26. között magyar vállalkozásokhoz köthető bankszámlákra érkeztek olyan összegek, amikkel kapcsolatban a küldő bank csalásra hivatkozva visszahívást kezdeményezett.

A rendőrség szerint 2021 végén egy francia cégtől adathalász módszerekkel csaknem 40 millió eurót csaltak ki, amit 45 részletben, 8 országban nyitott bankszámlákra utaltak át. A cégtől több mint 7 millió euró érkezett 6 magyar vállalkozás számláira, de további utalások is voltak, többek között francia, német és spanyol számlákról.

Az elkövetők magyar strómanokon keresztül azért alapítottak cégeket és nyitottak bankszámlákat, hogy a csalásokból származó összegek felett rendelkezhessenek. A beérkező összegeket azonnal átutalták távol-keleti, illetve hazai címzetteknek, egy részüket pedig készpénzben vették fel.

A tizenhat személyt az Europol közreműködésével fogták el a magyar rendőrök. Több mobiltelefont, számítógépet, iratokat, valamint az érintett bankszámlákon több mint 424 millió forintnak megfelelő eurót foglaltak le.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.