Tavaly ellopott Dalí-rajzok kerültek elő egy katalán raktárból

külföld
2023 február 17., 19:40

A katalán rendőrség megtalálta a 300 ezer euró (115 millió forint) értékű Salvador Dalí-rajzokat, amelyeket tavaly loptak el, írja az MTI. A nyomozás ezzel lezárult, a műkincstolvajokat letartóztatták, közölte a barcelonai rendőrség pénteken Barcelonában.

A tavaly januárban, magánlakásból ellopott két szénrajzot 1922-ben készítette az akkor 19 éves Dalí, apja barátjának, Pere Coromines politikus könyvének illusztrációiként. A könyv végül sosem jelent meg, de a képek a megrendelő családjánál maradtak.

photo_camera Fotó: HANDOUT/AFP

A rajzokat a betörés után fél évvel egy raktárban, eredeti kereteikben, pokrócba csavarva találták meg. A nyomozók akkor bukkantak az eltűnt képek nyomára, mikor megpróbálták azokat értékesíteni a feketepiacon. A rendőrséggel egy orgazda lépett kapcsolatba, aki nyomravezetői díjat akart kicsikarni a családtól az információért cserébe. Végül őt is elfogták a rendőrök, ahogy a három tolvajt és egy másik orgazdát.

A raktárban öt Joan Miró katalán festőnek tulajdonított grafikát is találtak, de ezek hitelesítése még nem zárult le. Ugyanonnan ékszerek, luxusórák, értékes bankjegyek és érmék is előkerültek.

A rendőrség összesen hét betöréssel gyanúsítja az 55, 53 és 50 éves tolvajokat, akik mind testvérek, és kifejezetten műalkotások, régiségek eltulajdonítására szakosodtak Barcelona előkelő városrészeiben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.