Az olasz miniszterelnök Kijevben találkozik Zelenszkijjel

külföld
2023 február 19., 13:30
comments 16

A szeptemberi olasz parlamenti választások előtt Orbán Viktornál kevés nagyobb támogatója volt a végül nyertes Giorgia Meloninak. Úgy tűnt, egy új európai szélsőjobboldali front alakulhat, amihez majd további tagok is csatlakozhatnak. Csakhogy az orosz-ukrán háború annyi minden máshoz hasonlóan ezt is felülírta. Meloni ugyanis - szemben Orbánnal - határozottan Ukrajna mellé állt, az orosz agressziót pedig egész Európára nézve tartja veszélyesnek.

Ezek után nem meglepő, hogy Meloni hétfőn olyat tesz, ami Orbánnál még csak tervbe sincs véve: Kijevbe látogat.

Zelenszkij és Meloni a február 9-i brüsszeli találkozón
photo_camera Zelenszkij és Meloni a február 9-i brüsszeli találkozón Fotó: JOHANNA GERON/AFP

Az olasz közvélemény a háborúhoz való hozzáállásban megosztott, a jobboldali kormánykoalíción belül is vannak súrlódások. Meloni koalíciós társa, a korábban Vlagyimir Putyin orosz elnökkel (és egyébként Orbán Viktorral) jó barátságot ápoló Silvio Berlusconi például a múlt héten azt mondta: nem keresné a kapcsolatot Zelenszkijjel, mert szerinte ő a felelős a háborúért. Berlusconi kijelentésére válaszul az Európai Néppárt lemondta a júniusra tervezett nápolyi rendezvényét.

Olaszország és Franciaország egyébként közösen adományoz légvédelmi rendszert Ukrajnának. (vita Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.