Jimmy Cartert odahaza, hospice-ellátásban ápolják tovább

külföld
február 19., 06:47
comments 1

Befejezik Jimmy Carter volt amerikai elnök orvosi kezelését, mostantól georgiai otthonában részesül hospice-kezelésben, írja a BBC. A 98 éves Carter több súlyos betegséggel, így melanómával küzd, ami átterjedt a májára és az agyára.

A hospice-ellátásban nem az orvosi kezelés a legfőbb cél, hanem a vigasztalás az élet végefelé. Feleségével, a 95 éves Rosalynn Carterrel 2021-ben ünnepelték 75. házassági évfordulójukat.

Jimmy Carter egy 1991-es felvételen
photo_camera Jimmy Carter egy 1991-es felvételen Fotó: -/AFP

A demokrata Carter 1977 és 1981 között volt az USA elnöke. Gerald Fordot győzte le, újraválasztását pedig Ronald Reagan akadályozta meg.

Elnöksége után az általa alapított, a demokrácia eszméjét népszerűsítő Carter Centert igazgatta, fő feladatának az emberi jogok erősítését és az egészség ügyét tartotta. Munkásságáért 2002-ben Nobel-békedíjat kapott.

Jimmy Carter minden idők legmagasabb kort megélt amerikai elnöke, már 1962-ben Georgia állam szenátusának volt a tagja.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.