A havazások miatt ezrek szorulnak humanitárius segítségre Marokkóban

katasztrófa
2023 február 20., 20:11
comments 1

Példátlan havazás sújtja Marokkó délkeleti részét a hétvége óta, kb. 24 ezer családot és 80-nál is több települést érint. A hatóságok szerint Zagorában és Varzázéban a legkritikusabb a helyzet, de hamarosan minden, a külvilágtól elzárt települést sikerülhet megtisztítani és kiszabadítani a hó fogságából.

A Marrákestől 200 km-re, délkeletre fekvő Varzázában és környékén 2 méter vastag hótakaró alakult ki az utóbbi napok havazásaiban, és több országút járhatatlanná vált. Átmenetileg oktatási szünetet rendeltek el a régióban.

„A hatóságok segítségnyújtása a rossz körülmények ellenére is jó ütemben halad előre” – közölte Szanae Berdikh, az V. Mohamed Alapítvány a Szolidaritásért kommunikációs igazgatója az EFE hírügynökség megkeresésére. Az alapítvány eddig több ezer bajba jutott családnak nyújtott segítséget.

Miközben a hétvégén VI. Mohamed uralkodó a humanitárius segélyszállítmányok (élelmiszer és takaró) célba juttatását sürgette, a hatóságok légifolyosót nyitottak Casablanca, Varzáza, Zagora és Agadir között, hogy a szállítmányok mielőbb célba érhessenek a havazás sújtotta területekre – mondta Berdikh.

Az elszigeteltségben élő nomád családok többségét is csak légi úton lehetett elérni eddig.

photo_camera Fotó: AFP

A régióba utazott több önkéntes (nőgyógyászokból, radiológusokból és gyerekorvosokból álló) orvosi csapat, hogy gyógyszerrel lássák el a rászoruló lakosságot. A mentési munkálatokban a belügyminisztérium, a helyi hatóságok, a csendőrség és a légi meg a szárazföldi fegyveres erők is részt vesznek.

Berdikh szerint ha minden a tervek szerint halad, a rendelkezésre álló 88 hókotró segítségével mind a 75 település megközelíthetővé válik estére.

A marokkói meteorológiai szolgálat viszont narancssárga riasztást adott ki újabb havazások miatt az említett régiókra. A szolgálat előrejelzése szerint akár 10-20 cm hó is hullhat a magasabban fekvő területeken. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.