Lengyelország és Fehéroroszország a határaikon átmenő autós forgalmat korlátozva izmoznak egymással

határ
2023 február 20., 16:41

Lengyelország újabb korlátozásokat jelentett be a Fehéroroszországgal folytatott közúti forgalomra, néhány órával azután, hogy Minszk kiutasított három lengyel diplomatát.

photo_camera Illusztráció: Beata Zawrzel/NurPhoto via AFP

Lengyelország az „állambiztonságra” hivatkozva február 9-én közölte, hogy lezárja a fehéroroszországi határátkelőt Bobrownikinél, új mélypontra sodorva a két ország közötti, amúgy is ellenséges viszonyt.

A lengyel belügyminisztérium most közölte, hogy a Kukuryki-Kozlowicze határátkelőhelyen kedd 19 órától szünetel a fehérorosz járművek forgalma.

A minisztérium szerint a döntés összefügg azzal, hogy Minszk korlátozza a lengyel közúti árufuvarozás forgalmát Fehéroroszország Lettországgal és Litvániával határos határain.

Fehéroroszország irracionálisnak és veszélyesnek nevezte a bobrowniki határátkelő lezárását.

Lengyelország fontos menedéket jelent Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök ellenfeleinek, Varsó pedig Kijev egyik legmeghatározóbb támogatója lett azóta, hogy Fehéroroszország segítségével Oroszország 2022 februárjában megtámadta Ukrajnát. A kapcsolatok tovább romlottak, amikor február 8-án egy fehérorosz bíróság 8 év börtönre ítélt egy lengyel származású újságírót egy koncepciós perben. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.