Varga Judit annyira óvja a jogállamot, hogy nem találkozik az uniós Pegasus-bizottsággal

POLITIKA
2023 február 20., 12:26
comments 7

Varga Judittal is találkozott volna az Európai Parlament Pegasus-üggyel foglalkozó különbizottsága, de az igazságügyi miniszter nem volt hajlandó rá.

Facebook-posztja szerint azért, mert a bizottság mandátuma „veszélyesen túlterjeszkedik az uniós és az intézményi hatáskörökön”, és „a jogállamiság védelme érdekében” el kell utasítani az együttműködést.

„Nem kívánunk asszisztálni a magyar és európai baloldal Soros-dollárokból támogatott performanszához” - írta.

Mint a Telex cikkében olvasható, Cipruson és Görögországban összejött a találkozó, a lengyel kormány viszont a magyarhoz hasonlóan elutasító volt.

photo_camera Varga Judit a parlamentben Rogán Antal oldalán Fotó: Németh Dániel/444

2021-ben derült ki, hogy Magyarországon is használták a Pegasus-szoftvert újságírók, közéleti szereplők megfigyelésére, pedig a Pegasust elvileg a terrorizmus és a szervezett bűnözés felszámolására fejlesztette egy izraeli cég, ami csakis állami szervekkel köt megállapodásokat.

A Pegasus egy olyan kémprogram, amivel észrevétlenül lehet behatolni mások okostelefonjába, megszerezve a képeket, videókat, üzeneteket, emaileket.

A Pegasusszal végzett megfigyelésekhez igazságügyi miniszteri jóváhagyásra volt szükség. Varga Judit ezt helyetteséhez, Völner Pálhoz delegálta, akit azóta korrupcióval vádolt meg az ügyészség.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.