Átminősítették a fegyverhasználattal kapcsolatos vádakat Alec Baldwin és a Rust fegyverkezelője ellen

bűnügy
2023 február 21., 05:21

Eddig úgy volt, hogy öt év börtönt is kaphat Alec Baldwin, illetve a Rust című film fegyverekért felelős kelléktárosa, Hannah Gutierrez-Reed, a Hollywood Reporter azonban azt írja, átminősítették a fegyverkezeléssel kapcsolatos vádakat. Az erre vonatkozó döntés azután született meg, hogy Baldwin és Gutierrez-Reed ügyvédei indítványt nyújtottak be, amelyben azt állították, hogy az ügyészség helytelenül vádolta meg a színészt és a Rust című film fegyverkezelőjét az alapján az új-mexikói lőfegyvertörvény alapján, amelyet azután fogadtak el, hogy a film forgatásán a vezető operatőr, a 42 éves Halyna Hutchins halálos lövést kapott.

A gondatlanságból elkövetett emberölés vádja azonban továbbra is marad, csak a lőfegyverrel való súlyosbítást ejtették, amiért öt év járhatott volna, előbbiért pedig legfeljebb 18 hónap börtönbüntetés jár.

Alec Baldwin és Gutierrez-Reed ellen hivatalosan január 31-én emeltek vádat, több mint egy évvel azután, hogy 2022 októberében az új-mexikói Santa Fében, a Rust című western forgatása közben Baldwin lelőtte a vezető operatőrt, a 42 éves Halyna Hutchinst és megsebesítette Joel Souza rendezőt egy olyan kellékfegyverrel, amelyben mindmáig tisztázatlan módon éleslőszer volt.

Az ügyészek szerint Baldwinnak „feltételeznie kellett volna”, hogy a fegyver éles lőszerrel van megtöltve, közleményük szerint pedig nem vett részt a forgatás előtt az „előírt lőfegyverhasználati képzésen”, annak ellenére sem, hogy Gutierrez-Reed további képzésre küldte. Az ügyészség közleménye szerint Baldwin ezzel „szándékosan figyelmen kívül hagyta mások biztonságát, és mások életét veszélyeztető módon viselkedett”.

A vádak ellenére egyébként folytatódik a Rust forgatása, a főszerepben pedig marad Alec Baldwin.

(Hollywood Reporter)