Japánban 16 évre emelnék a beleegyezési korhatárt a szexuális bűncselekmények felülvizsgálata miatt

külföld
2023 február 21., 05:39

A beleegyezési korhatár 13 évről 16 évre emelését a japán igazságügyi minisztérium javasolta, miután 2019-ben felháborodást váltott ki az országban, hogy több nemi erőszakkal kapcsolatos vád során felmentő ítélet született, többek között azért, mert a beleegyezési korhatár 13 év volt.

photo_camera Fotó: ALESSANDRO DI CIOMMO/NurPhoto via AFP

Azzal, hogy kitolnák a korhatárt 16 évre, az a cél, hogy büntethetővé tegyék a kiskorúak zaklatását, illetve hogy kibővítsék a nemi erőszak fogalmát. Ezzel együtt ugyanis tíz évről 15 évre emelik a nemi erőszak elévülési idejét is.

A BBC azt írja, a japán törvények szerint a nemi erőszak áldozatainak bizonyítaniuk kell, hogy a nemi erőszak során „erőszakot és megfélemlítést” alkalmaztak velük szemben, illetve hogy „lehetetlen volt ellenállni”. Ez a megfogalmazás maradt, a törvény csak kiegészítéseket kap, amely a japán igazságügyi minisztérium egyik tisztviselője szerint „nem azt jelenti, hogy könnyebb vagy nehezebb” lesz az áldozatok számára a nemi erőszakkal kapcsolatos ügyek „megnyerése”, egyszerűen csak „következetesebbé” teszik ezzel az ítéleteket.