Beleegyezett az Egyesült Államok a korrupcióval vádolt volt perui elnök, Alejandro Toledo kiadatásába

külföld
2023 február 22., 11:26
Alejandro Toledo Washingtonban 2016 június 17-én
photo_camera Alejandro Toledo Washingtonban 2016 június 17-én Fotó: MANDEL NGAN

Peru főügyésze kedden a Twitteren jelentette be, hogy az amerikai külügyminisztérium beleegyezett az egykori perui elnök Alejandro Toledo kiadatásába.

A most 76 éves Toledót 2009-ben tartóztatták le az Egyesült Államokban korrupció vádjával. Peru formálisan 2019-ben kezdeményezte kiadatását.

A perui hatóságok szerint Toledo, aki 2001 és 2006 között vezette a dél-amerikai országot, több mint 25 millió dollárnyi kenőpénzt fogadott a brazil Odebrecht építőipari konglomerátumtól cserébe azért, hogy segítsen állami megrendelésekhez jutni a cégcsoportot.

A kiadatás pontos dátuma nem ismert, mondta a Canal N televízió kérdésére az ügyészség nevében Alfredo Rebeza szerdán, de valószínűleg nem fog hónapokig tartani. A perui ügyészség szorosan együttműködik az amerikai kormánnyal és az Interpollal a művelet során.

Toledo Kaliforniában tartózkodik, miután 2020-ban kiengedték a börtönből óvadék fejében. Az Egyesült Államokban nem vonták büntetőjogi eljárás alá. 2021-ben egy bírósági döntés megalapozottnak találta a kérelmet, és elhárult minden akadály Toledo kiadatása elől, de a végső szót az igazságügyi minisztériumnak kellett kiadnia.

A perui ügyészség 20 és fél éves börtönbüntetést kért a volt elnökre a Dél-Perut Brazíliával összekötő autópálya két szakaszának építésével kapcsolatos visszaélések miatt. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.