Büntetőfékezésért hét hónap felfüggesztett börtönre ítéltek egy pécsi férfit

bűnügy
2023 február 22., 12:47
comments 2

Hét hónap - végrehajtásában két év próbaidőre felfüggesztett – börtönre és egy év hat hónap közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte a Pécsi Járásbíróság Gy. Á. vádlottat közúti veszélyeztetés bűntette miatt - közölte szerdán a pécsi bíróság egy közleményben.

Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért - pénzbüntetés kiszabása végett - a vádlott és védője a járművezetéstől eltiltás mellőzése, valamint járműkategóriától való eltiltás érdekében fellebbezett, de a másodfokon eljáró Pécsi Törvényszék az elsőfokú ítéletet végül helybenhagyta.

A közlemény részletezi, pontosan mi történt. A vádlott 2021. augusztus 19-én 15 óra 45 perckor a 6-os számú főút belső forgalmi sávjában közlekedett, mögötte haladt a B. K. által vezetett személygépkocsi, jobb első ülésén B. K. feleségével. A hátulról érkező B. K. rávillant és rádudált a vádlottra, aki 60 km/h sebesség helyett 50 km/h-át közelítő sebességgel haladt, és ezzel feltartotta őt.

A vádlott feldühödött, és a következő útkereszteződéshez érkezve hirtelen blokkoló fékezést hajtott végre, ami miatt B. K. szintén blokkoló fékezésre kényszerült és csak 40-50 cm távolságra tudott megállni az előtte álló személygépkocsi mögött. Gy. Á. ezzel megszegte a KRESZ 27. § (3) bekezdésében foglaltakat, és szabályszegésével B. K. és felesége életét és testi épségét közvetlen veszélynek tette ki.

Nem volt vége az afférnak, a vádlott ezután kifejezetten lassan indult el autójával, hogy feltartsa a haladásában B. K.-t, kivágott a külső forgalmi sávba, és letekert ablakon keresztül kiabálni kezdett B. K.-val, kölcsönös üvöltözés kezdődött. A vádlott rákormányozta autóját B. K. autójára úgy, hogy B. K. kénytelen volt a szemközti forgalmi sávba kormányozni a kocsit. A vádlott végül a főútról jobbra elkanyarodott.

GY.Á. ezzel is megszegte a KRESZ 29. § (1) bekezdésébe foglaltakat, mert úgy változtatott irányt, hogy az azonos irányba, irányt nem változtató járműnek nem adott elsőbbséget, és szabályszegésével B. K. és felesége életét, testi épségét szintén közvetlen veszélynek tette ki.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.