Egyelőre nem tűnik túl nagynak a nagy orosz offenzíva

külföld
2023 február 22., 12:20
comments 32

Február elején az orosz hadsereg új frontot nyitott Ukrajnában. A január végi tapogatózó támadások után végül nem a front déli részén, Doneck és Zaporizzsja megyékben, hanem azzal átellenben, a front legészakibb, Luhanszk és Harkiv megyék határán futó szakaszán indították meg támadásukat. Egyelőre azonban nagyon kevés eredménnyel.

link Forrás

Az Institute for the Study of War elemzői szerint a luhanszki offenzívájuk ez idáig inkább azt bizonyítja, hogy hiába az őszi részleges mozgósítás, valójában nincs elég emberük ahhoz, hogy kellő erőket koncentrálva növelni tudják az offenzívájuk intenzitását és méretét. Még úgysem, hogy most, a háború korábbi szakaszaival szemben nem ad hoc struktúrákban, nem a tavaly megismert zászlóaljharccsoportokkal, hanem az alap orosz katonai doktrínában meghatározott csapatméretekben, vagyis ezred- és hadosztály szintű műveleteket indítottak. A luhanszki szakaszon most a nyugati katonai körzet egységeit vetik be, ráadásul a frontjelentések alapján a körzet alárendeltségébe tartozó egységek javát már harcba dobták. Vagyis, ha vannak is még tartalékaik, azok ahhoz elégtelenek, hogy döntően befolyásolják a harcok alakulását.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.