Hogy lehet vége az ukrajnai háborúnak?

háború
2023 február 22., 12:21
A Kijevből a kramatorszki frontra utazó ukrán nő találkozik férjével 2022 február 14-én.
photo_camera A Kijevből a kramatorszki frontra utazó ukrán nő találkozik férjével 2022 február 14-én Fotó: YASUYOSHI CHIBA/AFP

A lassan egy éve tartó ukrajnai háború egyik hozadéka, hogy a régió szakértői, akiket korábban csak egy szűkebb tudományos közönség ismert, valóságos médiasztárok lettek. Különösen így van ez az Oroszországhoz nagyon értő történészekkel, akik közül a 444 által is sokszor szemlézett Timothy Snyder lett talán a legismertebb.

Nem kisebb szaktekintély az a Stephen Kotkin sem, aki jelenleg a Stanford Egyetemen oktat, és évtizedek óta foglalkozik Oroszországgal és a Szovjetunióval. Amikor 2022 februárjában az oroszok megtámadták Ukrajnát, már két kötete jelent meg monumentális, széles körben ünnepelt Sztálin-életrajzának, minden bizonnyal ennek is köszönhető, hogy a moszkvai székhelyű tömeggyilkosok szakértőjeként azonnal nagy figyelmet kaptak a gondolatai.

David Remnick, a New Yorker főszerkesztője már 2022 márciusában készített vele egy érdekfeszítő, egyedi meglátásokkal teli interjút a putyini Oroszországról. Közel egy évvel később Remnick ismét meginterjúvolta Kotkint, elsősorban arról kérdezve, hogy a történész mit gondol a háború eddigi hónapjairól, és milyen lehetséges végkifejleteteket lát. Az alábbiakban Kotkin legérdekesebb megállapításait idézem témánként csoportosítva, de akit kicsit is érdekel a világ, olvassa el az eredeti interjút.

A háborús helyzet

„Gondoljunk egy házra. Tegyük fel, hogy a tied, és tíz szobája van. Ekkor jövök én, berontok, elfoglalok két szobát, és rommá töröm mindkettőt. Aztán abból a két szobából próbálom lerombolni a maradék nyolc szobádat, te pedig próbálsz visszaverni. Néha egyik vagy másik sarkomat visszafoglalod, de én még mindig ott vagyok, és rombolok tovább. És hát szükséged van a házadra, hiszen ott élsz. Ez az egy házad van. Nekem van egy másik, ezerszobás házam. Szóval ha én tönkreteszem a házadat, te állsz nyerésre vagy én?”

Ukrán katona Bahmutban, 2022 február 16-án
photo_camera Ukrán katona Bahmutban, 2022 február 16-án Fotó: YASUYOSHI CHIBA/AFP

„A felőrlő hadviselésben lőnöd kell az ellenfél gyártókapacitását. Meg kell akadályoznod, hogy az ellenfél el tudja látni a katonaságát. És közben a magad kapacitásait fel kell pörgetned, ahogy mi is tettük az előző háborúkban, amelyeknek közvetlen részesei voltunk. Most azonban nem ezt csináljuk, úgyhogy szeretném, ha valaki megmondaná: hogy folytatsz felőrlő hadviselést úgy, hogy mindkét kezed a hátad mögött van megkötve?”

Ukrajna

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.