Lefedtek két rabszolgaságot ábrázoló freskót egy vermonti egyetemen, mert az rasszista módon ábrázolja a feketéket

MŰVÉSZET
2023 február 22., 09:19
comments 13

Lefedték egy amerikai művész rabszolgasorsot bemutató freskóit egy Vermont állambeli egyetemen, mert a diákok szerint az túl sztereotipikusan, rasszista módon ábrázolja a rabszolgaság afroamerikai áldozatait, írja a New York Times riportja.

A south-royaltoni Vermont Law and Graduate School egyes tanulói szerint a diákközpont falfestményei - amelyeket egy fehér művész készített harminc évvel ezelőtt - becsületsértően, a rabszolgaság áldozatait kikarikírozva mutatják be a történelmi eseményeket, ezért a freskók megsemmisítését követelték. A művész, Sam Kerson erre válaszul beperelte az iskolát, ezért a festményeket az ítélethirdetésig fehér táblákkal takarták el.

photo_camera Forrás: Sam Kerson
photo_camera Forrás: Sam Kerson

A 76 éves Kerson szerint a két, egyenként hétméteres falfestmény a rabszolgaság brutalitását ábrázolja, olyan jelenetekkel, mint a rabszolgapiac, egy ostorral hadonászó rabszolgatartó és egy támadó kutya. A színes, inkább kifejező, mint valósághű stílusban készült alkotásokat állítása szerint olyan mexikói festők ihlették, mint José Clemente Orozco - akinek a lap szerint a közeli Dartmouth Collegeban található freskóit szintén el akarták távolítani nemrég, hasonló okokból.

Tavaly a Kentucky Egyetem vezetői döntöttek úgy, hogy áthelyeznek egy 1934-ben készült falfestményt, amely a rabszolgaságot ábrázolja. A vermonti egyetem igazgatója szerint fel kell lépniük a rasszizmussal és érzéketlenséggel szemben, még akkor is, ha nem szándékos - ezért a festményeknek menniük kell.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.