Trumpi bevándorlási szigor bevezetésére készül a mexikói határon Joe Biden

külföld
2023 február 22., 05:38
comments 1
Joe Biden, az Egyesült Államok 46. elnöke február 7-én Washingtonban
photo_camera Joe Biden, az Egyesült Államok 46. elnöke február 7-én Washingtonban Fotó: CHIP SOMODEVILLA/Getty Images via AFP

Több tízezer, a mexikói-amerikai határra érkező bevándorlótól vonná meg a menekültkérelem lehetőségét Joe Biden amerikai elnök legújabb javaslata, ami több tekintetben is Donald Trump bevándorláspolitikáját tükrözi.

Az intézkedés súlyos korlátozásokat vezet be minden menedékkérő számára, aki anélkül jelenik meg az Egyesült Államok déli határán, hogy először védelmet kért volna egy olyan országban, amelyen már áthaladt. A javaslat hasonlít az előző amerikai kormány tervezetére, ami végül a szövetségi fellebbviteli bíróság tiltása miatt nem lépett hatályba.

A tervezet minden harmadik országból érkező menedékkérővel szemben elutasítást ír elő, aki nem szorul kifejezett és azonnali védelemre, azaz nincs akut egészségügyi vészhelyzetben, nincs kitéve közvetlen fenyegetésnek vagy életveszélynek, úgyis mint gyilkosság, erőszak vagy foglyul ejtés, illetve emberkereskedelem kockázata. A védelem szintén vonatkozik a kísérő nélkül a határra érkező kiskorúakra is.

A kedden online formában nyilvánosságra hozott törvényjavaslat hatálya két év, ami lejárta után meghosszabbítható.

Biden korábban úgy tervezte, hogy visszaállítja a közvetlen menedékjoghoz való hozzáférést, amit republikánus elődje idején korlátoztak, de fokozatosan távolodott az álláspontjától a fokozódó migrációs nyomás hatására. Szinte biztos, hogy az intézkedés jogi akadályokkal szembesül majd: Donald Trump 2019-ben hasonló tilalmat kezdeményezett, de a szövetségi fellebbviteli bíróság megakadályozta életbe lépését.

A kormány tavaly kezdte tárgyalni a szigorítás kérdését, felkészülve arra, hogy idén májusban a 42-es számú korlátozások a járványintézkedések kivezetésével érvénytelenné válnak a déli határnál, és ismét megugranak majd a bevándorlási statisztikák.

A Belbiztonsági Minisztérium szerint az illegális bevándorlók várható száma 11 és 13 ezer közé szökhet fel abban az esetben, ha nem tesznek megelőző lépéseket. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.