Több hamis eurót találtak idén Horvátországban, mint tavaly egész évben

külföld
2023 február 23., 07:31

Január elseje óta összesen 293 hamis euró bankjegyet találtak Horvátországban, erősítette meg a Horvát Nemzeti Bank. Tavaly összesen 260, 2022-ben pedig 228 hamisítványt foglaltak le a hatóságok. A leggyakoribb replika az 50-es bankjegy volt, ilyenből csaknem kétszázat találtak eddig az országban. Horvátország az év elején huszadik országként csatlakozott az euróövezethez.

Az idén lefoglalt hamis euróbankjegyek száma is eltörpül egy minapi esetben talált hamis pénz mennyiségéhez képest. Nemrégiben egy hatvanéves férfit kaptak el Bosznia-Hercegovina határán, aki 800 darab hamis tízeurós bankjegyet igyekezett becsempészni Horvátországba. A helyi hatóságok szerint példátlan az eset, korábban sokkal kisebb tételben, alig-alig találtak hamisított bankókat.

photo_camera Fotó: DENIS LOVROVIC/AFP

A vendéglátósok is egyre óvatosabbak a készpénzes fizetésnél, különösen ha nagyobb összegekről van szó. Ha a rendőrség gyanús bankjegyet talál, a Nemzeti Bankhoz küldi technikai elemzésre. A horvát törvények szerint hamis bankjegyek kezeléséért tíz évig terjedő börtönbüntetés is kiszabható. Akik tudtukon kívül hamis pénzt kapnak, de később, miután megtudták, továbbadják, három évet kockáztatnak. (BalkanInsight)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.