Orosz hírügynökségnek dicsekedett Szijjártó, milyen aktívan próbál leszedetni 9 orosz üzletembert a szankciós listáról

POLITIKA
2023 február 24., 20:14
comments 31

Igen kínos interjút adott Szijjártó Péter az orosz Ria Novosztyi hírügynökségnek: a magyar külügyminiszter hosszan bizonygatta, hogy az Orbán-kormány mimindent megtesz, hogy levetessen 9 orosz üzletembert az Unió tizedik szankciós listájáról. Mindezt akkor, amikor az Unió éppen véglegesíti a fent említett listát, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok pedig éppen bejelentették a maguk friss szankcióit, Amerika azt hagsúlyozva, hogy “komoly árat” fognak fizetni azok az országok, amelyek segítenek az oroszoknak kijátszani a szankciókat.

“Összesen kilencen vannak. Azt javasoltuk, hogy ellenük szüntessék meg a szankciókat” - nyilatkozta Szijjártó az orosz hírügynökségnek. A külügyminiszter arról magyarázott a Margarita Szimonjan, Putyin egyik legismertebb pragandistája által vezetett hírügynökségnek, hogy egyes közép-ázsiai türk államoktól kapott információkat arról, hogy ezek az orosz üzletemberek igen fontos befektetésekkel rendelkeznek az érintett országokban és közben “felelős tagjai az üzleti közösségnek.”

“Ezek a - meg nem nevezett - országok egyszerűen nem értik, hogy miért nem dolgozhatnak ezekkel az emberekkel”- értetlenkedett Szijjártó az orosz propagandacsatornának.

“Ezért gondoltuk, hogy ha egyszer nincs jogi alap a listán való szerepeltetésükre, akkor az lenne a korrekt, ha leszednék őket róla” - fogalmazott a külügyminiszter, Európa fegyveres ellenségeinek adva igazat az Unióval szemben Putyin oligarcháinak megítélésében.

Szijjártó egyik kirohanásából egy név kiderült a kilencből. A miniszter ugyanis arról értkezett, hogy kommunista stílusú apák és fiúkozásnak tartja, amiért egy Forma 1-es pilóta is felkerült a listára az apja elleni vádak miatt, miszerint az apát állítólag szoros szálak fűzik az orosz kormányzathoz. Szijjártó ezzel Nyikita Mazepin volt F1-es sofőrt próbálta mosdatni, aki a Putyin legbelső köréhez tartozó oligarcha apjával együtt került fel a listára.

Az interjú vége felé bújt ki a szög a szákból: Szijjártó Péter a jelek szerint azért adta ezt a kellemetlenül szervilis interjút, hogy előre mosakodjon az oroszoknál, amiért igazából nem sikerült leimádkozniuk a 9 embert a listáról. Azt részletezte ugyanis, hogy “Budapest” több üzletembert is próbált leszedetni, de “erős ellenállással találta magát szemben”, ezért az illetők “rajta maradtak a listán”.


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.