Meghalt Riki Church, a Junkies volt basszusgitárosa

GYÁSZ
2023 február 25., 09:41
comments 2

53 éves korában meghalt Riki Church, aki 1993-tól 2020-ig Junkies rockzenekar basszusgitárosa volt. A hírt a zenekar Facebook oldala tette közzé szombaton. A bejegyzésben a zenekar tagjai azt írják: "Próbáljuk megérteni, hogy nem vagy többé. Üresség és végtelen szomorúság marad utánad. Még tudtunk veled beszélni az elmúlt napokban, együtt reménykedtünk, hogy végül jóra fordul minden. Sajnos nem így történt. Életünk hatalmas darabját viszed magaddal. Nyugodj békében!"

Biricz Tibor, alias Riki Church az Egyesült Államokban nőtt fel, ott is volt több zenekara. 1993-ban jött vissza Magyarországra, ahogy ebben az 1994-es interjúban elmondta, eredetileg csak látogatóba. A szülei visszamentek Amerikába, ő viszont itt maradt, részben azért, hogy felkutassa a családfáját, részben azért, mert apja azt javasolta neki, hogy zenészként itt jobban tud érvényesülni. Hamarosan megismerkedett a magyar rockzenei szcéna tagjaival és belépett az egy évvel korábban alakult Junkies-ba. A zenekarnak 26 évig volt tagja, nagy szerepet játszott a Junkies stílusának és arculatának alakításában.

link Forrás

Talán kevesen tudják, de Riki Church kedvelt színes kontaktlencséi inspirálták egy másik zenekar, a Hooligans legnagyobb slágerét. A Királylány című számot a Junkies énekese és gitárosa, Szekeres András és Barbaró Attila írta, és ahogy Szekeres 2018-ban a Magyar Narancsnak adott interjújában elmondta, a dal refrénje, konkrétan a "Szemedbe nézek, egy gyönyörű szép szivárvány" Rikire és a kontaktlencséire utal, akit ezzel akartak megszívatni, amiért késett egy próbáról.

A Junkies zenekarnak egészen 2020-ig a tagja volt, amikor a zenekar Facebook oldalán bejelentette, hogy elváltak az útjaik. Ekkora már Riki ritkán lépett föl a zenekarral, kilépése után pedig visszaköltözött Los Angelesbe. (Recorder)

photo_camera Barbaró Attila, a Junkies gitárosa, és Riki Church 2019-ben. Fotó: Junkies/Facebook

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.