Nevet változtat a Jobbik

POLITIKA
2023 február 25., 16:03

Konzervatívokra változtatta nevét szombati budapesti kongresszusán a Jobbik Magyarországért Mozgalom - jelentette be Gyöngyösi Márton, a párt elnöke, európai parlamenti képviselője a tanácskozást követően tartott évadnyitó rendezvényen.

Mintegy háromszáz fős hallgatósága előtt a politikus a mai magyar közéletből hiányzó, világszerte támadás alatt álló értékek képviseletét ígérte, magukhoz hívva mindenkit, „aki elkötelezett a polgári, európai Magyarország mellett”.

„Vissza kell adnunk a jobboldal becsületét; jobboldalinak lenni ne oroszimádat és nyegléskedés legyen, hanem európai, polgári világszemlélet, ahogyan Antall József idején” - mondta Gyöngyösi Márton, aki ezután az orosz-ukrán háborúról és a magyar kormány oroszbarátságáról beszélt.

A jövőbeni Jobbikot a pártelnök „új, nyugodt, de határozott konzervatív politikai erőként” jellemezte, amelynek politikája a felelőségvállalást, az emberi méltóság tiszteletét és a hatékonyságot állítja politikája középpontjába. A szabadság nem kerül semmibe, csak békén kell hagyni az embereket. A felelős politizálás nem kerül semmibe, csak nem kell bolondságokat beszélni. Hatékony államot működtetni ugyan pénzbe kerül, de ami igazán drága, az a mutyi, meg az erőforrások pazarlása - jelentette ki Gyöngyösi Márton, aki szerint az emberek félelmei helyett méltóságukra kell építeni.

photo_camera Gyöngyösi Márton. Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

A politikus elmondta: nem külföldi mintákat akarnak átvenni vagy „visszaforgatni az idő kerekét”, céljuk egy olyan Magyarország, ahol nyugalom és kiszámíthatóság van, az ellentéteket vita oldja fel, békés építkezés zajlik, a munka és a tanulás megbecsülés tárgya.

Gyöngyösi Márton szerint ehhez olyan polgári szövetséget kell építeni, „amely világos, érthető és következetes, 21. századi konzervatív jobboldali politikával azon dolgozik, hogy ennek az országnak egy nap újra felelősségteljes vezetése legyen”. A politikus hozzátette: ennek a motorja pedig a Jobbik - Konzervatívok lesz.

A mi pártunk modern jobboldali politikai közösség, elutasítjuk az állam mindenhatóságát és hisszük, hogy az ember szabadsága a közösségek szabadságát is jelenti - fogalmazott Gyöngyösi Márton. Hozzátette, elvetik a szociális demagógia minden formáját, felesleges központosítás helyett a társadalom önszerveződését támogatják, beleszólást adva nekik saját ügyeikbe. (MTI)