Több ezer letartóztatott bandatagot szállítottak át El Salvador új megabörtönébe

külföld
2023 február 25., 13:49

El Salvador kormánya több ezer letartóztatott bandatagot költöztetett egy újonnan megnyílt úgynevezett "megabörtönbe" pénteken. A 40 ezer férőhelyes börtönt az amerikai kontinens legnagyobb börtönének tartják, ahova egyelőre 2000 bandatagot költöztettek át buszokkal.

photo_camera Fotó: SECRETARIA DE PRENSA DE LA PRESI/via REUTERS

El Salvadorban az utóbbi időben nagyon megugrottak az erőszakos bandák által elkövetett gyilkosságok, többek között ennek a megfékezésére is hozták létre a megabörtönt.

photo_camera Fotó: -/AFP

Nayib Bukele elnök a bandák megfékezése érdekében körülbelül 64 ezer embert tartóztattatott le, amihez egy új eljárás értelmében még csak elfogató parancs sem szükséges és a letartóztatottaknak ügyvédhez sincs joguk.

photo_camera Fotó: -/AFP
photo_camera Fotó: -/AFP

Az emberjogi szervezetek szerint ez azt jelenti, hogy az új eljárás miatt ártatlan embereket is letartóztathatnak, és legalább már egy tucat ember meghalt a rendőrségi őrizetben.

Bukele viszont kijelentette, hogy addig nem nyugszik, amíg az összes bűnözőt el nem kapják, a lakosság körében pedig nagy támogatottságnak örvend ez az intézkedési hullám. (Reuters)