Több száz újság megvált a Dilbert-képregényektől, mert a szerző egy videóban magyarázza, hogy a feketék egy szervezetten erőszakos gyűlöletcsoport

képzavar
2023 február 26., 10:34
comments 28

Több száz amerikai lap, köztük a Washington Post, a Los Angeles Times és az USA Today hálózata is felmondja a szerződését a Dilbert-képregények alkotójával, miután egy Youtube-videóban azt mondta: az afroamerikai feketék kollektívan egy szervezetten erőszakos „gyűlöletcsoporthoz" tartoznak, és a fehéreknek el kell távolodniuk tőlük.

photo_camera Fotó: Scott Adams / Youtube

A videóban a most 65 éves Scott Adams - aki „Real Coffee with Scott Adams" („Igazi kávé Scott Adamsszel") nevű csatornáján rendszeresen kommentál társadalmi- politikai eseményeket - egy úgynevezett felmérésre reagált, amely szerint a megkérdezett feketék csaknem fele nem ért egyet azzal a kijelentéssel, hogy „rendben van fehérnek lenni”. Adams erre kifakadt, és azt tanácsolta „a fehéreknek”, hogy tartsanak távolságot, és egyáltalán ne érintkezzenek feketékkel:

„Akárhová is mentek, csak ne kerüljetek velük kapcsolatba! Ezt ugyanis nem lehet helyrehozni. Szóval nem látom többé értelmét, hogy fehér amerikai állampolgárként segíteni próbáljak a feketéknek”,mondja a videóban. A Dilbert irodai létről és vállalati kultúráról szóló szatirikus képregénysorozat évtizedek óta nagy sikerrel fut világszerte, először harmincnégy éve jelent meg.

Tavaly ősszel hetvenhét, a Lee Enterprises kiadó tulajdonában lévő újság vált meg az egysoros képregénytől, ez azonban akkor a cég szélesebb körű, képregények visszaszorítására irányuló lépésének tűnt. (via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.