A CIA igazgatója szerint Putyin a szövetségesek kifárasztására játszik

háború
2023 február 27., 05:44
comments 34

A CIA igazgatója szerint Vlagyimir Putyin túlságosan bízik abban, hogy a hadserege képes legyőzni Ukrajnát. William Burns az ABC-nek beszélt arról, hogy amikor novemberben az orosz hírszerzés embereivel tárgyalt, akkor egyfajta pimaszságot és önteltséget tapasztalt, ami szerinte Putyint is jellemzi, amikor azt gondolja, le tudja darálni Ukrajnát és képes kifárasztani a szövetségeseit. Burns úgy látja, hogy az orosz elnök a politikai fáradtságra játszik.

William Burns, a CIA igazgatója
photo_camera William Burns, a CIA igazgatója Fotó: SAMUEL CORUM/AFP

Burns szerint Putyin meglehetősen eltökélt a háború folytatására, az áldozatok, a taktikai hiányosságok, valamint az Oroszországnak okozott gazdasági és megítélésbeli károk ellenére. „Úgy gondolom, hogy Putyin jelenleg túlságosan is magabiztos abban, hogy képes ... kifárasztani Ukrajnát, de egy bizonyos ponton szembe kell néznie a növekvő költségekkel is, a koporsókkal, amik Oroszország legszegényebb részeire érkeznek haza”, ahonnan szerinte az ágyútölteléknek bedobott katonák nagy része származik.

Burns azt is mondta, hogy Putyin alábecsüli az Egyesült Államok eltökéltségét Ukrajna támogatására. Tapasztalatai szerint az orosz elnök figyelemzavarosnak tekinti az amerikaiakat, akik előbb-utóbb mással kezdenek foglalkozni.

Beszélt arról is, hogy a kínai elnök közelről figyeli az ukrajnai háborút, és sok szempontból elbizonytalanította és kijózanította, amit látott. Az amerikai kormány bizonyos abban, hogy a kínai vezetés fontolgatja halált okozó felszerelések szállítását Oroszországnak, ugyanakkor az amerikai hírszerzés szerint erről végső döntés nem született, és ilyen szállítás eddig nem történt. (APNews)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.