Deloitte felmérés: a magyar dolgozók több mint fele a felmondását tervezi

gazdaság
2023 február 27., 16:20

A magyar munkavállalók több mint fele fontolgatja, hogy felmond a jelenlegi munkahelyén - ez derült ki a Deloitte tanácsadócég felméréséből. A magyar válaszadók 57 százaléka mondta azt, hogy munkahelyváltáson gondolkodik, közülük

minden második válaszadó egy éven belül, minden ötödik pedig már a következő három hónapban otthagyná a mostani állását. A magyar eredmények beillenek a nemzetközi trendekbe, a cég más országokban készült felmérései is hasonló arányokat mutatnak. A kutatás alapján úgy tűnik, jobban gondolkodnak a munkahelyváltáson azok, akik kevesebb mint 2 éve dolgoznak aktuális munkahelyükön. De a régebb óta ugyanott dolgozók közül is sokan gondolkodnak a váltáson, a távozni vágyók aránya azok között is meghaladja az 50 százalékot, akik már 3-5, vagy akár 5-11 éve állnak egy munkaadóval szerződésben.

Nem csak az infláció és gazdasági nehézségek miatt már alacsonyabbnak számító fizetések miatt váltanának sokan munkahelyet. Somogyi Anna, a Deloitte Magyarország HR tanácsadási területének szenior tanácsadója szerint a felmérésből egyértelműen kirajzolódott, hogy a rugalmas munkavégzés biztosítása is meghatározó fontosságú elem:

A felmérést kitöltők 40 százaléka akár a fizetése egy részéről is lemondana, ha rugalmasan választhatná meg a jövőben, hogy honnan dolgozik, a válaszadók közel fele pedig erősen elgondolkodna, hogy felmond, ha több napot kellene kötelezően bejárnia a munkahelyére. Bár jelenleg a válaszadók negyedének egyáltalán nincs lehetősége hibrid munkavégzésre, 94 százalékuk legalább heti 1, 60 százalékuk pedig 2-3 napot is szeretne home office-ból dolgozni. A kutatásból kiderült az is, hogy a rugalmas munkavégzés lehetősége pozitívan hat a munkavégzési hatékonyságra: saját értékelésük szerint a kitöltők harmada jobb vagy sokkal jobb eredményeket ér el, mikor otthonról dolgozik, 43 százalék pedig azt érzi, hogy ugyanolyanok az eredményei az irodában, mint távoli munkavégzéssel.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.