Elon Musk kirúgott még 200 embert a Twittertől

TECH
2023 február 27., 19:21
comments 8

Szombatról vasárnapra virradóra újabb 200 embernek mondtak föl a Twitternél, köztük termékmenedzsereknek, mérnököknek, és fölvásárolt startup cégek alapítóinak - írja a New York Times. Ezzel a közösségi médiacégnél, ahol 7500 ember dolgozott, amikor Elon Musk lett a tulajdonos, most már kevesebb, mint 2000 alkalmazott maradt.

A dolgozóknak már a múlt héten gyanús volt, hogy valami nincs rendben, mert letiltották őket a céges kommunikációt segítő Slack oldalról, és a Google emailfiókjuk chat funkcióját is letiltotta a cég. Szombat este aztán több dolgozó is észrevette, hogy nem tud belépni a céges levelezéseibe vagy akár a céges laptopjába. Ezután nem sokkal kapták az értesítést, hogy megválik tőlük a Twitter.

Elon Musk a texasi Austinban 2022. április 6-án.
photo_camera Elon Musk április 6-án a texasi Austinban. Fotó: Suzanne Cordeiro/AFP

A mostani leépítési hullámmal bizonyos fontos funkciókban már csak nagyon kevés dolgozó maradt, a Twitter monetizációját menedzselő csapatban, vagyis ami azért felel, hogy a szolgáltatásaiért bevétele legyen a vállalatnak, már kevesebb, mint 30 ember dolgozik. Elon Musk novemberben, amikor átvette a céget, kirúgta a dolgozók közel felét, utána viszont egy meetingen azt mondta a megmaradt dolgozóknak, hogy nem tervez nagyobb leépítést. Azóta is bocsájtott el persze embereket, de nem tömeges leépítés nem volt.

A leépítés nem sokkal azután történt, hogy Elon Musk átíratta a Twitter algoritmusát, hogy több ember olvassa a bejegyzéseit. A milliárdos tulaj azután hívott össze egy válságmegbeszélést, hogy a Superbowl estéjén ő és Joe Biden is kiposztolta a Twitterre, hogy a Philadelphia Eagles csapatnak szurkolnak, az amerikai elnök tweetje viszont háromszor annyi embert ért el, mint Musk bejegyzése. A válságtanácskozás után a programozók átírták az algoritmust, aminek hatására egy ideig a Twitter szinte minden felhasználójának falát elöntötték Musk bejegyzései.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.