Elsüllyedt egy menekültekkel teli hajó, közel hatvanan meghaltak

külföld
2023 február 27., 05:38

Legalább 59 ember, köztük 12 gyerek meghalt, és több tucatnyian eltűnhettek, miután egy menekültekkel teli hajó elsüllyedt Dél-Olaszország partjainál. A BBC azt írja, hogy a hajó Crotone közelében próbált partot érni a viharos tengeren, amikor a hajó gyakorlatilag szétesett.

photo_camera Fotó: ALESSANDRO SERRANO/AFP

A helyszínre érkezett Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter elmondása szerint legalább harminc ember eltűnhetett, sajtóinformációk szerint pedig a halottak között gyerekek is vannak, köztük egy pár hónapos csecsemő is. A holttesteket egy közeli tengerparti üdülőhelyen találták meg.

A balesetet nyolcvan ember élte túl biztosan, köztük voltak olyanok is, akik vízbe kerültek, de sikerült kiúszniuk.

photo_camera Fotó: STRINGER/AFP

Egyelőre nem tiszta, hogy hányan lehettek a hajón. A túlélők szerint legalább 150 ember, a mentők szerint viszont több mint 200 ember. Az egyik túlélőt már letartóztatták embercsempészet miatt.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök egy nyilatkozatban „mély fájdalmát” fejezte ki, és elmondta, hogy kormánya „elkötelezett” amellett, hogy „megakadályozzák az ilyen tragédiákat”. Meloni kormánya korábban kijelentette, terveik szerint megakadályoznák, hogy a menekülteket szállító hajók elérjék Olaszország partjait, és pont a napokban vittek keresztül egy törvényt, amely szigorítja a mentésre vonatkozó szabályokat.

photo_camera Fotó: ALESSANDRO SERRANO/AFP

Becslések szerint 2014 óta több mint húszezer ember halt meg vagy tűnt el a Földközi-tenger középső részén. (BBC)