Márciustól érdemes figyelni a postaládákat, hátha lesz benne pár széncinege

ÁLLAT
2023 február 27., 07:54

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez (MME) minden évben érkeznek bejelentések postaládában fészkelő széncinegékről. A megfigyelések alapján a jelenség országosan általánosnak, sőt gyakorinak tekinthető és idén először márciusban lehet számítani rá, ezt követően a viselkedés a nyár második feléig is előfordulhat. A postaládákba épült fészkeket a bedobott küldemények veszélyeztetik, ezért érdemes a megoldási lehetőségekről beszélni.

Az MME közleménye szerint a madarak postaládákba való beköltözését meg lehet előzni azzal, ha billenőajtós a postaládánk, illetve ha a közelbe „megfelelő minőségű »B« típusú mesterséges odúkat”, vagyis költőládákat rakunk.

De mit tehetünk akkor, ha már beköltöztek? Egy hónapig ne használjuk a postaládát, vagyis érdemes szólni a postásnak – akár egy kiírással –, hogy ne dobálja bele a leveleket, mert azzal veszélyezteti a madarakat. Szóval ha cinkét találunk a levelek helyén, körülbelül egy hónapig máshova kell költözniük a leveleknek, amíg tart a kotlás és a fiókanevelés.

photo_camera Fotó: Kovács Attila/MTI/MTVA

Az MME közleménye szerint a széncinege a többi cinegefajhoz képest kevésbé ragaszkodik a magasan levő fészeküregekhez, emiatt az ő szemükben a Magyarországon elterjedt, hagyományos postaládatípus „lapos kialakítású, széles röpnyílású mesterséges odúnak tekinthető”. Ezek a postaládák pedig általában „családi házas környezetben a kerítésen, jól láthatóan helyezkednek el”, vagyis a cinegék táplálék- vagy fészkelőhely-keresés közben könnyen megtalálják és néhány nap alatt teljes fészket építve be is költöznek.