2023 február 27., 16:06

Orbán: Azért magas az infláció, mert nagy energiaigényű gazdaságpolitikát folytatunk, ezt az utat választottuk

A miniszterelnök azt mondta, a bőség zavarával küzd most is, de a legfontosabb Ukrajna kérdése. Azt mondta, régóta gondolkodik, miért nem tudnak egy malomban őrülni ebben az ügyben, holott evidens, mi Magyarország érdeke. A kormányfő azt mondta, könnyű zsákmány lenne, de inkább elengedi a Jobbik frakcióvezetőjének válaszul felírt gondolatát. De persze elmondta, hogy a donyecki népszavazásra a Jobbik elnöke ment el.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Orbán azt mondta, most vált világossá előtte, miért nem őrölnek egy malomban. Orbán szerint az ellenzékiek úgy beszélnek Ukrajnáról, hogy a helyébe képzelik magukat, mintha Magyarországról beszélnének. Orbán szerint az a probléma, hogy nem tesznek különbséget Ukrajna és Magyarország között, hogy egy szintre teszik őket. Nem gondolkozhatunk a két országról ugyanúgy – mondta. Orbán azt mondta, tiszteljük az ukránokat, segítjük őket, de Ukrajna érdekei sosem előzhetik meg Magyarország és a magyar emberek érdekeit, nem fogjuk tönkre tenni magunkat senkinek az érdekében. Orbán szerint a nemzetközi politikában az egyetlen helyes megközelítés, hogy Magyarország az első. Orbán szerint sajnáljuk az ukránokat, szolidárisak vagyunk velük, egy határig.

Orbán szerint két dologban egyetértés van a jobb- és baloldal között: 1. olyan európai biztonsági rendszert akarunk, amiben nem kell félnünk orosz fenyegetéstől, 2. nem akarunk közös határt Oroszországgal, legyen köztünk valami, ezt akár hívhatjuk Ukrajnának. Orbán szerint az ellenzék szerint háborúval, a Fidesz szerint tűzszünettel jutunk el ide. Orbán szerint az első lépés a tűzszünet, amíg az van, meg lehet kezdeni a béketárgyalásokat.

Orbán az inflációról azt mondta, 10 intézkedésből 6 a kis- és középvállalkozásokat támogatja: többek között kedvezményes hitelt, kamatstopot vezettek be, az agráriumban hiteltörlesztési moratóriumot vezettek be, a turisztikai kkv-knál pedig a fejlesztési hozzájárulás fizetését felfüggesztették. Orbán szerint komolytalan azt állítani, hogy semmit sem tesznek.

Orbán említette, hogy a Jobbik azt kérte, a kormány legyen európaibb, amire Orbán azt mondta, hogy a Jobbik szokott EU-s zászlót égetni. „De mégis!” – mondta.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Az MSZP-s Tóth Bertalan azt mondta, iránytű nélkül sodródunk. Orbán erre azt mondta: „Csak annyit tudok mondani: bezzeg az MSZP!”

A Momentum elnökének azt mondta: az inflációt az év végére egyszámjegyűvé fogják csökkenteni, és Magyarországon azért magas az infláció, mert magas iparosítási, nagy energiaigényű gazdaságpolitikát folytat, ezt az utat választottuk, ebből ez szükségszerűen következik. Orbán szerint az a kérdés, hogy az inflációt a stratégiai célokat nem föladva csökkentsük. „Higgyék el, ez meg fogja hozni az eredményt!” – mondta.

Orbán szerint a párbeszédes Tordai Bence ténybelileg tévedett. Orbán a recesszióról azt mondta, 2022-ben 4,6 százalékos növekedés volt, ami nem recesszió, főleg hogy az EU-ban ez 3,6 százalék volt. Orbán szerint negyedéves bontásokban technikai számok vannak, ezt ő megérti, de a cél, hogy 2023-ban is legyen növekedés, reményeik szerint legalább 1,5 százalékos.

Arról is beszélt, hogy mi a zöld energia. Mivel az EU szerint ebből nem lesz elég, a nukleáris energiát semlegessé tették, tehát az a zöld politikával nem áll ellentétben. De a szénhidrogénre alapuló energiát is elfogadták átmenetileg – mondta. Orbán szerint amikor minden energia zöld lesz, akkor sem tudjuk teljesen kikapcsolni a fosszilis energiát, mert a feszültségnek állandónak kell lennie kedvezőtlen időjárás esetén is. Orbán szerint a zöld energia bizonyos értelemben a legdrágább energia, úgyhogy a zöld ügy egy kicsit bonyolultabb annál, mint ahogy Tordai mondja.

Az LMP-s Kanász-Nagy Mátéról azt mondta, hosszabb beszélgetésre lenne szükség. Orbán szerint amit ő mondott, az nettó külföldiberuházás-ellenesség. Orbán szerint meg kell erősíteni a nemzeti tőkét és be kell hozni a külföldi beruházásokat is. Ha lenne 50-80 millió emberünk, lehetne másodlagos kérés, de 10 milliós országként az a kérdés, hogy hova tereljük a külföldi tőkeberuházást, milyen iparba és az ország melyik területére. Azt mondta, képzeljük el Győrt, Kecskemétet vagy Esztergomot külföldi beruházások nélkül. „Gratulálok!” – mondta Orbán, aki szerint Kanász-Nagy nem komolyanvehető.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Nehéz időket élünk, ilyenkor nem a hivalkodás a helyes magatartás, de nemzetközi versenyképesség-kutatók szerint Magyarország a gazdaság komplexitását tekintve a világ tíz legjobb országa között van – mondta Orbán, aki szerint ezért van külön innovációs miniszter, és ezért kell az egyetemeket fejleszteni, mert ez biztonságot ad Magyarországnak.

A Mi Hazánkról azt mondta, hogy az a NATO-csatlakozást (pontosabban tagságot) nem támogatja. Erről azt mondta, vizsgálják felül, mert a NATO nélkül Magyarország katonai biztonsága még évtizedekig nem biztosítható. Szerinte ha nincs képességünk és akaratunk megvédeni magunkat, akkor a NATO sem véd minket, de ha van, akkor megvédenek. (Szerinte ezért is hiba Ukrajnát egy szintre emelni velünk.) Orbán szerint előkerül majd Ukrajna NATO-tagságának kérdése is, hiszen már az EU-csatlakozás kérdése is terítéken van. Orbán szerint a NATO további keleti bővítését tízezerszer kell meggondolnunk, nehogy egy határvita a keleti végeken berántson minket egy háborúba. Orbán szerint viszont Svédország és Finnország kérdése nem jelent biztonsági kockázatot Magyarország számára.

Orbán azt mondta, Dúró Dórával egyetért a családtámogatások fontosságáról. Azt kérte, értse meg, hogy 2023 nem a szociális támogatások, a családtámogatási rendszer szélesítésének az éve, mert háború van, infláció, és azért kell harcolni, hogy legyen gazdasági növekedés. Orbán szerint óriási bravúr, hogy legalább egy családtámogatási elemmel bővült a rendszer.

Végül azt mondta, ez a négyéves ciklus két időszakból áll majd: a 2022-es és 2023-as év nagyon nehéz, a 2024-es és 2025-ös év pedig sokkal nagyobb gyarapodást is hozhat.