A rendőrség vizsgálja, hogy fenyegettek-e orvosokat az ügyeleti rendszer átalakítása kapcsán

bűnügy
2023 február 28., 13:41

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda kedden, a police.hu oldalon közzétett közleményében azt írta, az orvosi ügyeleti rendszer átalakítása "egyesekben olyan megnyilvánulásokat váltott ki, hogy már a KR NNI is vizsgálódik", írja az MTI. A közzétett tájékoztatás szerint

"az egészségügyi átalakítás részeként tervezett új orvosügyeleti rendszer bevezetése több vármegyében folyamatban van, ugyanakkor nem mindenki tetszését nyerte el, és ennek a jogszerűség keretein túlmutató stílusban és tartalommal adtak hangot."

Szerintük az ügyeleti rendszer átalakításával kapcsolatban "több orvos is kapott olyan üzeneteket, melyek a hivatásuk gyakorlásával összefüggésben próbálják - akár fenyegetéssel - befolyásolni döntésüket, a kérdéssel kapcsolatos véleményüket". A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda közölte: az ügyben feljelentés-kiegészítés keretében vizsgálja, történt-e bűncselekmény.

Korábban a Magyar Orvosi Kamera küldöttgyűlése arra kérte a háziorvosokat, hogy az új ügyeleti rendszer kialakításához szükséges szerződéseket ne írják alá. Ennek eredményeként február 23-ig Győr körzetében a március 1-jével induló új ügyeleti rendszerhez egyetlen háziorvos csatlakozott, így a személyi feltételek nem állnak rendelkezésre annak elindítására. Korábban a kamara jelezte, hogy megfélemlítéssel, fenyegetéssel, nyomásgyakorlással próbálják rávenni a háziorvosokat, hogy írják alá az új ügyeleti szerződéseket az Országos Mentőszolgálattal. Ezt követően Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter hatalommal való visszaéléssel vádolta a Magyar Orvosi Kamarát.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.