Franziska Giffey átengedné a berlini polgármesteri széket a kereszténydemokratáknak

külföld
2023 február 28., 21:12

A FAZ és a Tagesspiegel egybehangzó információi alapján Berlin szociáldemokrata polgármestere a kereszténydemokratákkal szeretne koalíciót alakítani. Franziska Giffey és a berlini SPD-elnök, Raed Saleh erről az országos pártvezetést is tájékoztathatja hamarosan. A végső döntés azonban a párttagok kezében lesz.

Berlinben február 12-én tartottak tartományi választást, melyet azért kellett idő előtt lebonyolítani, mert a berlini alkotmánybíróság visszásságok miatt érvénytelenítette a 2021-es választás eredményét. A megismételt választást a kereszténydemokrata CDU nyerte 28,2%-kal, a második helyet pedig a szociáldemokraták szerezték meg 18,5%-kal, mindösszesen 53 szavazattal megelőzve a harmadik zöldeket.

Kai Wegner (CDU) és Franziska Giffey (SPD)
photo_camera Kai Wegner (CDU) és Franziska Giffey (SPD) Fotó: FABIAN SOMMER/dpa Picture-Alliance via AFP

Habár a Kai Wegner vezette CDU nagyot nyert, a kormányalakításhoz szükséges többsége nem lett meg egyedül. A várost korábban hárompárti koalícióban irányító baloldali pártok pedig hiába vesztettek nagyon sok szavazatot, együttesen még így is elegendő képviselőt juttattak a törvényhozásba a kényelmes többséghez.

Ha az SPD a CDU-val lépne koalícióra, Giffey-nek át kellene engednie a polgármesteri széket Wegnernek, Berlint pedig 2001 után először vezetné újra jobboldali politikus. Ez pedig azt jelentené, hogy a zöldek és a radikális baloldali Linke párt képviselői kikerülnének a kormányból.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.