A kikötőépítkezést sem folytathatják a Club Aliga területén

balaton
2023 március 01., 11:07

A bíróság elrendelte a Club Aliga parkjába tervezett új kikötőépület építési munkálatainak felfüggesztését – írja Facebookon az Aligai Fürdőegyesület. Ahogy az Építészfórumon írják, a helyi civilek azonnali jogvédelmet kértek a kikötőépület építésével kapcsolatban is, a bíróság pedig megadta azt, így a kivitelezést fel kell függeszteni a területen. Ugyanez történt nemrég a magaspartra tervezett társasházak esetében.

Az Aligai Fürdőegyesület azzal az indokkal kért jogvédelmet a kikötőépületre vonatkozóan is, mert az „végleg elzárná a Balatont és annak látványát is a park maradék területéről”.

Bejegyzésükben idéztek a végzésből is, miszerint „a közérdek vizsgálata is felmerül jelen perben, mely már a felperes (AFE) fellépésével is megfogalmazódik. Mivel a felperes alapszabályában lefektetett célok között számos a közérdeket is befolyásoló, érintő tevékenység szerepel, mindenképpen szükséges a határozat halasztó hatályának elrendelése. Enélkül a Balatonvilágoson nyaraló emberek érdekképviselete, mint a felperes kiemelt célja, nem valósulhatna meg”.

Ehhez hozzátették, hogy „a Balaton megközelíthetősége közérdek”, és nem tudják elfogadni, hogy „évről évre kevesebb hozzáférhető partszakasszal rendelkezik” a település. Egyben jelezték, hogy az ügy valószínűsíthetően bírósági perrel folytatódik majd. Az eredeti tervek 30 milliárdos, nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásról szóltak az egykori Club Aliga területén Aligaliget néven, és bele akartak nyúlni a helyi védettséget élvező fehér sziklás magaspartba, hogy ott 122 szobás, 6 szintes panorámás szállodát és apartmanházakat építsenek, illetve luxusvilláknak alakítsanak ki telkeket.