Az időmérő eszközként elkönyvelt luxuskarórákon túl luxuslakosztályokra, Mercedesre és Burberry-nadrágokra is költöttek közpénzt a II. kerületi sport kft.-nél

PÉNZ
2023 március 01., 06:06

Egy évvel ezelőtt, 2022 márciusában tette közzé Facebookon Őrsi Gergely II. kerületi polgármester, hogy „a II. Kerületi Sport és Szabadidősport Nonprofit Kft. előző ügyvezetőjének regnálása alatt” összesen 450 millió forint közpénzt költött el utazásokra, hotelszámlákra és méregdrága luxuscikkekre, például időmérő eszközként könyveltek el 6 és közel 12 milliós luxuskarórákat.

Ennek a sztorinak a részleteibe ásta bele most magát a 24.hu, miután a birtokukba került a II. kerületi Sport és Szabadidősport Nonprofit Kft. (sport kft.) által megrendelt független könyvvizsgálói jelentés.

A Sport kft.-t 2015 áprilisában hozta létre a kerület korábbi, a fideszes Láng Zsolt vezette képviselő-testülete, majd megtették ügyvezetőnek a korábbi vízilabdázó Becsey Pétert. Eredetileg úgy volt, hogy a a kft. a kerület sportszakmai – elsősorban a diák- és szabadidősporthoz kötött – feladatainak ellátásáért felel, önkormányzati és tao-pénzből működik.

A 24.hu cikke szerint azonban a Sport kft. költései jelentős részének semmi köze sem volt az utánpótlás-neveléshez, a számlák sokkal inkább luxuskiadásokara utalnak, és ahhoz a felnőtt férfi csapatot működtető OSC Vízilabda Sport Kft.-hez kapcsolódnak, melynek tulajdonosa és ügyvezetője Konrád Mária, Becsey Péter párja.

Becsey Péter Láng Zsolt akkori polgármesterrel, Varga Mihály akkori helyi parlamenti képviselővel és pénzügyminiszterrel, valamint Hesz Máté pólószövetségi főtitkárral 2018-ban
photo_camera Becsey Péter, a II. Kerületi Sport és Szabadidősport Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere (Fidesz-KDNP), Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a II. és III. kerület fideszes országgyűlési képviselője, képviselőjelölt és Hesz Máté, a Magyar Vízilabda Szövetség főtitkára Fotó: Mónus Márton/MTI/MTVA

Közben évről évre nőtt a kapott támogatás összege. A Sport kft. megalakulásának évében 144 millió 908 ezer forint támogatást kapott, ebből az önkormányzati támogatás 22,4 millió, az utánpótlás-neveléshez kapcsolódó tao-támogatás 1,98 millió, a szabadon felhasználható tao-támogatás pedig 120 millió forint volt. 2021-ben viszont már 558 millió forinthoz jutott, ebből 131 millió volt állami és 427 millió önkormányzati támogatás.

A 24.hu azt írja, hogy a jelentés szerint az elmúlt években olyan bírói díjakat, játékvezetői szállásköltségeket, étkezéseket fedeztek a Sport kft. pénzéből, amelyek sehogy sem köthetők az önkormányzati céghez.

Egy Danubius Hotels-számlán például „egy orosz vízilabdacsapat nevét tüntették fel”, miközben az önkormányzat nem tud arról, hogy akkoriban meghívott volna orosz csapatot a Sport Kft., ellenben az OSC játszott Bajnokok Ligája meccset a Volgográd ellen. Ezt eljátszották egy görög vízilabdacsapattal is, amikor a Danubius Hotels 938 ezres számlát állított ki utánuk, miközben a Sport Kft.-ben vízilabdázó gyerekek nem játszottak felnőtt görög csapattal.

A lap szerint Becseyék sokszor méregdrága szállodákban laktak, és luxustermékeket vásároltak az önkormányzati cég pénzén. Egy 2017-es számla szerint Becsey Péter Athénba utazott, ahol 1 millió 66 ezer forint költséget terhelt egy szobáért a Sport kft.-re. A vizsgálat szerint ez gyaníthatóan magánút volt, mivel nem derült ki, hogy Becsey miért járt a görög fővárosban. Egy 2840 eurós, mai árfolyamon 1,1 millió forintos ajándékról is előkerült egy számla, de nem tudni, hogy mi volt ez, és ki kapta.

Költötték a pénzt a Burberryben, előkerült például egy ilyen számla 1 631 268 forint értékben mint „reprezentációs kiadás”, de nem derült ki, hogy ki, mit és kinek vásárolt. Nem sokkal később aztán volt egy 1,3 millió forintos vásárlás is a Burberryben, majd nem sokkal később egy 780 ezer forintos vásárlás is, itt viszont már lehet tudni, hogy „nadrágokat és kötöttárut vettek”. Más márkákat is szerettek persze, mert előkerült egy a Fendiben kiállított 913 ezer forintos számla is, illetve egy velencei nyugta 18 600 euróról, ami szerint egy Hublot Big Bang karórát vásároltak. A 24.hu azt írja, a neten van olyan fotó, amelyen a volt ügyvezető csuklóján látszik egy ugyanilyen óra. Egyébként többek között ezt az órát is „időmérő eszközként” számolták el. Ahogy azt a Rolexet is, amit 2019 januárjában vettek mai árfolyamon 11 millió 570 ezer forintért a cég költségén. Az összeget végül október végén visszafizették a Sport Kft. számlájára, az ügylet pedig hitelként került be a könyvelésbe.

A jelentés szerint beérkezett egy 833 ezer forintos számla egy berlini sportkonferenciáról is, miszerint Becsey a Ritz Carlton Hotelben lakott, lux lakosztályban, de járt egy ötnapos olaszországi üzleti úton is, ahonnan 2,1 millió forintos számlát hozott, és bár elvileg egyedül utazott, a Grand Hotel del Mare -be öt embert jelentettek be.

És akkor ha ez még nem elég, a 2018-as beszámoló szerint az önkormányzati cég vásárolt egy új, közel 25 millió forintos Mercedes-Benz V-osztályt. A II. kerületi önkormányzat tájékoztatása szerint az autót 2019. október 18-án (vagyis az önkormányzati választás után öt nappal, de még az átadás-átvétel előtt) a Sport Kft. eladta az OSC Vízilabda Sportegyesületnek bruttó 21 millió 800 ezer forintért. A rendszám alapján az autó még forgalomban van, de a műszaki érvényessége tavaly év végén lejárt. Őrsi Gergely II. kerületi polgármester a lapnak azt nyilatkozta, csapatával az átadás-átvétel után készült leltár során tucatnyi olyan tételt találtak, melyek papíron ugyan a Sport kft. tulajdonaként voltak feltüntetve, de nem álltak a cég rendelkezésére. A hiányzó tárgyak összértéke több tízmillió millió forint volt, de ezek csak a vízilabdához kapcsolódó tételek, melyek között a luxuscikkek nem szerepelnek.

„Nem találtuk nyomát a korábban megvásárolt luxusóráknak sem, melyek egy része a mai napig nem került vissza. Ezek több millió forintos luxustárgyak, például az arany Rolex és egy Hublot óra. Előkerültek viszont az időmérő eszköz címen megvásárolt Apple Watch-ok, melyek tucatszámra szerepeltek a leltárban. Ez egy kedvelt márka volt az előző vezetés regnálása alatt, Apple táblagépeket és laptopokat is vásároltak 2017 és 2020 között. Ezeknek a nagy részét a felszólítás hatására visszaszolgáltatták, ugyanakkor nem túlzás azt mondani, hogy a kétharmadát fizikai sérülésekkel adták vissza, így gyakorlatilag használhatatlanná váltak.”

Az ügy kirobbanása után az önkormányzat feljelentést tett, a Budapesti Rendőr-főkapitányság pedig hűtlen kezelés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen folytat nyomozást. A 24.hu úgy tudja, Becseyt még nem hallgatták ki.