Egy távoli német erdő belsejében, teljes titokban képeznek negyven ukrán légvédelmist

külföld
2023 március 03., 16:26

Valahol Németországban - ennyit ír csupán a Reuters arról, pontosan honnan is származik a híre arról, hogy megkezdték negyven ukrán katona gyorstalpalását. A feladatuk, hogy megtanulják a Nyugat egyik legfejlettebb légvédelmi rendszerének, az IRIS-T SLM használatát.

A kiképzés „egy távoli német erdőben” történik. Ukrajnában egyetlen IRIS-T-egységet vetettek be, amikor Moszkva erőműveket támadott, illetve ezt használták iráni drónok lelövésére is. Berlin összesen négyet ígért - a második heteken belül megérkezik -, a Reutersnek a helyszínen nyilatkozó 36 éves ukrán katona szerint legalább tizenkettőre lenne szükségük.

A három riporternek, aki meglátogathatta a helyszínt, le kellett adnia telefonját és okosóráját. Az ukránok a parancsnoki állásba zsúfolódva tanulták a technikát élő radarképek, valamint egy szimulátor segítségével.

A légvédelmi rakéták akár 20 kilométeres magasságban és 40 kilométeres távolságban is képesek célpontokat találni. Hatótávolságuk így lényegesen nagyobb, mint a vállról indítható légvédelmi rakétáké, például a szintén Németország által Ukrajnának szállított Stinger légvédelmi rakétáké.

IRIS-T SLS légvédelmi rendszer 2022 nyarán egy schönefeldi kiállításon
photo_camera IRIS-T SLS légvédelmi rendszer 2022 nyarán egy schönefeldi kiállításon Fotó: WOLFGANG KUMM/dpa Picture-Alliance via AFP

A Reuters által megszólaltatott ukránok furcsának nevezték az érzést, hogy egy év háború után most egy békés országban vannak. Szokatlan, hogy az égen repülőgépeket látnak és hallanak, ha a lezárt légterű Ukrajnában repül valami, az veszélyes. „Fizikailag nagyon kényelmes itt - mondta egyikük. - Lelkileg viszont nem tudjuk élvezni a helyzetet, mert a családunk és bajtársaink Ukrajnában vannak, néhányan közülük meg is haltak.”

A legjobban azt élvezik, hogy nyolc órát alhatnak, de még egy sörre se mennek ki a táboron kívülre. Üzleti úton vannak, mint mondták, nem turistáskodni jöttek. Majd a háború után visszajönnek pihenni.