Karácsony Gergely kéri a budapesti orvosokat, maradjanak a Magyar Orvosi Kamara tagjai

„A jövő leginkább az oktatásban és az egészségügyben dől el, az életünk minősége múlik a pedagógusok, az orvosok, az egészségügyben dolgozók munkáján. A kormány azonban harcban áll velük, most a Magyar Orvosi Kamara ellen indultak hadba. Hogy miért? Mert véleményük van, mert szót kérnek. Szót kérnek azért, hogy az egészségügyet, mindannyiunk közös ügyét ne titkos koncepciók forgassák fel, hanem legyen végre olyan szakmailag megalapozott rendezési terv, ami a hazai egészségügyet hosszabb távon vezeti a javulás irányába, mindezt korszerű minőségbiztosítás alapján” – írja Facebookon Karácsony Gergely főpolgármester, aki bejegyzését azzal kezdte, arra kéri a budapesti orvosokat, maradjanak tagjai a Magyar Orvosi Kamarának, mert Budapest vezetése továbbra is kiemelt partnerének tekinti az orvosok legjelentősebb szakmai érdekképviseletét, a Magyar Orvosi Kamarát.

Szerinte a „szakmailag megalapozott rendezési terv” „kulcskérdés abban az országban, ahol az egészségügyben dolgozók megbecsülésének hiánya, a szükséges döntések elmaradása immár a mindenkinek járó ellátás biztonságát veszélyezteti”. Emiatt úgy gondolja, „a partnerség, a szakmai szervezetek bevonása a változásba nem csak az egészségügyben dolgozók érdeke, hanem Magyarországé, benne Budapesté”.

Karácsony arról is írt, hogy a Fővárosi Önkormányzat jogkörei, lehetőségei erősen korlátozottak az egészségügy terén, „mi mégis több lépésben határoztuk el a budapestiek egészségügyi ellátásának javítását, ezt szolgálja a CT programunk, és az a szakmai párbeszéd is, amire a járvány ellen védekezésünk a példa”. Ehhez hozzátette, hogy a Magyar Orvosi Kamara Budapest kiemelt szakmai partnere, és hisznek az alapelvben: „semmit rólunk nélkülünk”, ezért az orvosi kamara bevonását az egészségügy átalakításába közös érdeknek tekintjük.

Napokkal ezelőtt derült ki, hogy a Fidesz-többség úgy döntött, gyakorlatilag ledarálják a Magyar Orvosi Kamarát. Kormánypárti többséggel, 122 igen és 31 nem szavazattal, 0 tartózkodás mellett fogadta el az Országgyűlés kedden azt a törvényjavaslatot, ami jelentősen szűkíti a Magyar Orvosi Kamara jogköreit. Az elfogadott jogszabály

  • azonnali hatállyal megszünteti a kötelező orvosi kamarai tagságot,
  • a jövőben a kamarai tagsággal nem rendelkezők is praktizálhatnak,
  • az etikai eljárások, a folyamatban lévőkkel együtt, átkerülnek az Egészségügyi Tudományos Tanácshoz.

A kormányzat szerint a változásokra a "betegellátás biztonsága érdekében" van szükség.