Legálisan árulhat kokaint, heroint, MDMA-t és varázsgombát két kanadai vállalat

külföld
2023 március 03., 20:40

Kormányzati engedélyt kapott két kanadai cég különböző kábítószerek előállítására és terjesztésére. Hogy milyen körülmények között értékesíthetik a gyógyszereket, az a Vice szerint nem világos. Erre utal az is, hogy Brit-Kolumbia állam miniszterelnöke meglepődött a bejelentés hallatán, elmondása szerint nem is tudott a döntésről.

Kokalevél
photo_camera Kokalevél Fotó: SCHNEYDER MENDOZA/AFP

A Sunshine Earth Labs pszichedelikus szereket gyártó cég csütörtökön jelentette be, hogy a Health Canada szövetségi kormányhivatal engedélyezte számára a kokalevél, a kokain, az MDMA, az ópium, a morfium, a heroin és a pszilocibin (a varázsgomba hatóanyaga) előállítását és forgalmazását. A vállalat szeretné biztonságosabbá tenni a globális piac ellátását. A kannabisszal foglalkozó Adastra cég hasonló engedélyekről számolt be.

photo_camera Gomba Fotó: KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRA/Science Photo Library via AFP

A Health Canada nyilatkozatában közölte, az érintett cégek csak tudományos és orvosi célokra állíthatják elő a fent említett szereket. David Eby miniszterelnök elmondta, az engedélyeket előzetes egyeztetések nélkül adták ki. „Ez nem része a tervünknek” – mondta, hozzátéve, fel fogja venni a kapcsolatot a Health Canadával. Január végén Brit-Kolumbia állam elindította hároméves kísérleti kábítószer-dekriminalizációs programját, amely lehetővé tette, hogy az állampolgárok 2,5 gramm alatt tarthassanak maguknál kokaint és heroint.

Valószínűleg porcukor vagy liszt.
photo_camera Valószínűleg porcukor vagy liszt. Fotó: VOISIN/Phanie via AFP

Az Adastra szerint az engedélyük lehetővé teszi, hogy akár 250 gramm kokaint tároljanak, és hogy kokainlevelet importálhassanak az anyag előállításához.