Meghalt Wayne Shorter szaxofonos és jazz-zeneszerző

GYÁSZ
2023 március 03., 07:28

Nyolcvankilenc éves korában meghalt Wayne Shorter amerikai szaxofonos és jazz-zeneszerző, akinek játéka megváltoztatta a jazz hangzását a hatvanas években.

photo_camera Wayne Shorter 2011-ben Fotó: SEBASTIEN NOGIER/AFP

Shorter tenorszaxofonon szerzett nevet magának Art Blakey dobos Jazz Messengers nevű együttesében az ötvenes évek végén, majd a hatvanas években csatlakozott Miles Davis trombitás legendás kvintettjéhez, amelynek Herbie Hancock zongorista, Ron Carter bőgős és Tony Williams dobos is a tagja volt.

Shorter írta az együttes leghíresebb dalait, köztük az E.S.P.-t és a Nefertitit. Davis szerint ő volt a kreatív géniusz az együttesben, aki „megértette, hogy a zenei szabadság azt jelenti, ismerni kell a szabályokat annak érdekében, hogy a kedvünkre alakíthassuk őket”.

Shorternek saját zenekara is volt, és olyan albumokat készített, mint a Juju, a Speak No Evil és az Adam's Apple. Utóbbin szerepelt a Footprints című dal, amely később a jazz egyik alapműve lett.

link Forrás

1969-ben társalapítója volt a Weather Report nevű, fúziós jazzt játszó zenekarnak. Ekkori kezdett el a szopránszaxofonra összpontosítani. A zenekarhoz fűződik minden idők egyik legkelendőbb jazzlemeze, az 1977-es Heavy Weather.

2000-ben Shorter megalakította első állandó akusztikus együttesét Danilo Perez zongoristával, John Patitucci bőgőssel és Brian Blade dobossal. Együttműködésükből négy album született.

A zeneszerző Esperanza Spalding énekesnő-basszusgitárossal közösen írt egy operát is Iphigeneia címmel, amelyet 2021-ben mutattak be. (MTI)