Németország elkérné a svájciak raktárban álló tankjait

háború
2023 március 03., 13:29

Mivel Németországnak és partnereinek valahogy pótolnia kell azokat a Leopard 2-es tankokat, amiket Ukrajnának küld, ezért Boris Pistorius védelmi miniszter és Robert Habeck gazdasági miniszter Svájctól kért segítséget. Arra kérték Viola Amherd svájci védelmi minisztert, hogy engedélyezze a svájci Rheinmetall cégnek, hogy az 1980-as évekből származó, használaton kívüli Leopard 2-es harckocsikat vásárolhasson.

Boris Pistorius német védelmi miniszter egy Leopard 2-es tankon
photo_camera Boris Pistorius német védelmi miniszter Fotó: FEDERICO GAMBARINI/dpa Picture-Alliance via AFP

Ezzel azonban nem azokat a 2A6-os harckocsikat akarják helyettesíteni, amiket Németország már Ukrajnába küldene, hanem Leopard-2A4-seket kérnének. Például Lengyelország vagy Spanyolország aztán ebből a készletből vásárolhatnának pótalkatrészeket vagy teljes tankokat. Németország emellett biztosítja Svájcot, hogy a visszaküldött tankokat nem fogja továbbítani Ukrajnának.

Svájcnak 230 Leopard 2 harckocsija van, amik közül 96 darabot kivontak a használatból. Ugyanakkor ezeket még nem szerelték le, pedig a svájci törvények szerint csak úgy lehetne őket eladni. Erről pedig a parlament dönthet. Svájc korábban a semlegességére hivatkozva megtiltotta Németországnak és más országoknak, hogy svájci lőszert adjanak át Ukrajnának. (Spiegel)

Kiemelt videóink