Az új, Egyesült Királyságról szóló sorozatban forgathatott utoljára terepen David Attenborough

természet
2023 március 04., 17:38

Jövő héten visszatér a képernyőre a 96 éves David Attenborough a Brit-szigetekről szóló Wild Isles című sorozatban, az Observer azonban úgy tudja, hogy a nézők valószínűleg utoljára láthatják őt hasonló sorozatban.

photo_camera Fotó: ASADOUR GUZELIAN/AFP

A sorozat jövő vasárnap kezdődik, és mérföldkőnek számít a brit és ír természettudományi dokumentum-sorozatok történetében. Ezidáig egy sorozat sem mutatta be ilyen részletességgel a Brit-szigeteket, a Shetland-szigeteknél fókára vadászó orkáktól a londoni parkban élő Attenborough-ig minden megjelenik a BBC One ötrészes alkotásában.

A négy évvel ezelőtt forgatott Zöld bolygó (Green Planet) óta ez lesz az első alkalom, hogy Attenborough a kamera elé áll. Bár családja és bennfentesek szerint nem vonul vissza, úgy tudni, hogy már nem utazik többé nemzetközi turnékra.

A műsor producerei elmondták, hogy Attenborough kezdetektől fogva beleegyezett a Wild Isles narrálásába, de később megkeresték a műsorvezetői feladatra is. „Úgy éreztük, hogy kora miatt egyedülálló perspektívája van annak, hogy a brit táj hogyan változott az ő élete során” – mondta az Observernek Alastair Fothergill, a sorozat producere, aki 35 éve dolgozik együtt Attenborough-val.

„Minden epizódot ő vezet be, a nyitó és az utolsó részt pedig nagyon erőteljes monológgal zárja arról, hogy mivel ez az otthonunk, a mi felelősségünk, hogy megpróbáljuk helyreállítani a természetet” – mondta Fothergill.

photo_camera II. Erzsébet királynő és Attenborough. Fotó: YUI MOK/AFP

Nick Gates, a sorozat másik producere szerint Attenborough jelenléte azért különösen erőteljes, mert ő a változás barométere. „Ha megnézzük Nagy-Britannia és Írország természettörténetét, az az ő életében óriási változásokon ment keresztül, ezért nagyon erőteljes, amikor erről beszél”.

Bár Attenborough szeret terepen lenni, nagyon óvatosnak kellett lenniük a forgatásokon, és olyan helyeket kellett választaniuk, amelyek számára elérhetőek voltak, mondta Gates. „De mindent mosolyogva közelített meg, és még mindig élvezi, hogy kint van a terepen. Öröm vele dolgozni”.

Mivel Attenborough közeledik a 100. évéhez, a sorozat akár az eddigi legjelentősebb műsora is lehet. „A leghatásosabb természettudományos tartalmak némelyike az ő nevét viseli. De van valami egészen különleges abban, hogy David Attenborough egy Nagy-Britannia és Írország élővilágáról szóló sorozatot vezet. Mert ez személyes. Személyesnek kell lennie. Ez az otthona. A mi otthonunk” - mondta Gates. „Ha David Attenborough azt mondja nekünk, hogy meg kell védenünk, az nagyon erős”. (Guardian)