Harminc éve halottnak hitt nőre bukkantak Puerto Ricóban

külföld
2023 március 04., 07:28

Otthonától 2700 kilométerre, 31 évvel az eltűnése után Puerto Rico egyik öregek otthonában bukkantak rá egy pennsylvaniai nőre, írja a Guardian.

Patricia Koptának még 1992-ben veszett nyoma, a hatóságok pedig azt feltételezték, hogy meghalt. Kopta Pittsburgh egyik elővárosában, Ross Townshipban élt, onnan ingázott mindenféle munkáiba. Mélyen hívő katolikus volt, rendszeresen járt misére, mígnem a viselkedése egyre zavarosabbá vált: nukleáris armageddonról kezdett beszélni, valamint arról, hogy Isten anyja megmutatkozott neki.

Pittsburgh belvárosa, ahol Patricia Kopta éveken át apokaliptikus vízióival zaklatta a járókelőket.
photo_camera Pittsburgh belvárosa, ahol Patricia Kopta éveken át apokaliptikus vízióival zaklatta a járókelőket. Fotó: Matt Evans / Flickr - CC BY-ND 2.0

Ekkor elvesztette munkáját, Pittsburgh belvárosi utcáin kezdett kószálni, meccsre és szórakozni járókat zaklatott apokaliptikus vízióival. Törékeny testalkata és sajátos járása miatt idővel "A veréb" becenéven kezdték nevezni. A Pittsburgh Post-Gazette beszámolója szerint volt, hogy rablás áldozatául esett, de olyan is, hogy őt állították elő.

Aztán egy nap nyoma veszett. Eltűnése után egyszer írt a férjének egy levelet, arról, hogy valaki üldözi. Aztán semmi. A nyomát kereső nyomozók kétségbeesésükben még egy látót is felkerestek, aki azt mondta, a nő már halott, és a teste víz közelében van. Férje, Bob Kopta idővel jogilag holttá is nyilvánította.

Mint kiderült, valójában Puerto Ricón, egy öregek otthonában élt, ahova 1999-ben jelentkezett be. Személyes adatait nem adta meg, gondozóival azt hitette el, hogy Európából érkezett egy szállodahajóval.

Az évek alatt aztán egyre több részletet osztott meg a gondozóival, így végül egy helyi szociális munkás és az Interpol egyik képviselője tavaly kapcsolatba lépett a Ross Township-i rendőrséggel. Újabb kilenc hónap után, melyben a tőle és Pennsylvaniában maradt rokonaitól vett DNS-minták, fogorvosi leletek és egyebek alapján minden kétséget kizáróan azonosították, most bejelenthették, hogy A veréb mégsem halott.

"Elképzelni se tudják, min mentünk keresztül. Hatalmas megkönnyebbülés tudnunk, hogy él" - nyilatkozta férje, Bob Kopta, akivel már eltűnésekor több mint húsz éve házasok voltak. (Via The Guardian)