Napi egy bunkernél jár a Krivij Rih-i bunkergyár

külföld
2023 március 04., 13:00

Részben haditermelésre állt át az ukrán Metinveszt Krivij Rih-i üzeme, ahol amúgy bányagépeket gyártanak és szervizelnek. A gyárban most szovjet tervek alapján, előregyártott elemekből földbe temethető bunkereket gyártanak a frontra.

Ukrán katonák a Bahmut körüli lövészárokrendszerben. Egy ukrán bángyagépszerelő üzem előregyártott bunkereket kezdett termelni a frontra.
photo_camera Ukrán katonák a Bahmut körüli lövészárokrendszerben. Egy ukrán bángyagépszerelő üzem előregyártott bunkereket kezdett termelni a frontra. Fotó: DIMITAR DILKOFF/AFP

A 6x20 méteres acélbunkerekben hat katonát lehet elszállásolni. A másfél méter mélyen a földbe süllyesztett bunkerek ellenállnak az orosz tarackok 152 milliméteres bombáinak lövedékeinek. A bunkert hat faággyal szerelik, padlózata dupla, hogy legyen hol tárolni a fegyvereket, van előre kialakított helye a sparheltnek. A folyosón át elérhető bejáraton túl egy vészkijárata is van a tetején.

Egy bunker előállítása 165 emberórát vesz igénybe, a gyárban egy negyven fős brigád most már naponta egyet le tud gyártani, mondta Petro Zsuk brigádvezető. Az előregyártott bunkerekből mostanáig már 123-at gyártottak le, ezeket részben a zaporizzsjai és a donyecki fronton építette be az ukrán hadsereg.

A bunkerek tervrajzait a vállalat archívumában találták, mondta Jurij Rizsenkov, a Metinvest vezérigazgatója. A Metinveszt az Azovsztal, a mariupoli acélüzem tulajdonosa is, ahol a város védői hónapokig tartották magukat az áttörhetetlen orosz ostromgyűrűben.