Ihász Sándor nyugodtan alszik, és nem lát olyasmit, ami igazolná Gyárfás bűnösségét

bűnügy
2023 március 05., 08:43

„Konstruált és megalázóan abszurd eljárás zajlik ellenem” - mondta Ihász Sándor egykori fővárosi főügyész a Magyar Nemzetnek.

Ihászt februárban bűnösnek mondta ki a Pesti Központi Kerületi Bíróság a Fenyő-gyilkossággal összefüggésben. A nem jogerős ítéletben egy év – két évre felfüggesztett – szabadságvesztést szabtak ki rá.

„(...) valós, meglévő elemeket emeltek ki és azokat össze nem illő, egymásból nem következő logikával kapcsolták egymáshoz, amivel egy torz kép jött ki, aminek semmi köze a valósághoz.”

„(...) én nyugodtan alszom és nincs mit megbánnom” - mondta.

Ihász Sándor
photo_camera Ihász Sándor 2018-ban Fotó: ATV

Fenyő János médiavállalkozót 1998-ban ölte meg Budapesten Jozef Rohác, aki emiatt jogerős szabadságvesztését tölti.

Az ügyészség felbújtóként vádolta meg Gyárfás Tamás médiavállalkozó-sportvezetőt, aki a vád szerint üzleti, elszámolási viták miatt megbízta az azóta más ügyekben jogerősen elítélt Portik Tamást és Tasnádi Pétert Fenyő megölésével. A vád szerint Portik megszervezte a gyilkosságot, felbérelte a feladatra a szlovák Jozef Rohácot. Abban az eljárásban Gyárfás és Portik is tagadja bűnösségét.

A gyanú szerint Ihász 2017 októberében – amikor fellebbviteli főügyész volt – átvette a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatos beszélgetések leiratát Gyárfástól, aki azért fordult hozzá, hogy tanácsot kérjen tőle.

Az ügyészség szerint Ihásznak fel kellett ismernie, hogy a hanganyag segíthetne azonosítani a Fenyő-gyilkosság felbujtóját, mégis az irodájában tárolta a bizonyítékot, ahelyett, hogy átadta volna a nyomozóknak.

Ihász szerint azért sem követhetett el hivatali visszaélést, mert a leirat tartalmát Horváth András belügyi miniszteri biztos is ismerte, ráadásul Gyárás a rendőrségnek is beszámolt róla, mi szerepel a hanganyagban.A volt ügyész állítása szerint maga tanácsolta Gyárfásnak, régi barátjának, hogy „informálisan vegye fel a kapcsolatot a rendőrséggel”.

photo_camera Gyárfás Tamás a bíróságon 2020-ban Fotó: botost/444.hu

Ihász 2011-ben maga írta alá a Gyárfás lehallgatásáról szóló határozatot, amire szerinte nem azért volt szükség, mert felmerült volna a felbujtói szerepe. Ő azóta sem tartja ezt elképzelhetőnek.

„Számomra semmi olyan benyomás vagy arra utaló körülmény nem volt soha, ami a bűnösségét igazolná. Emberi vonatkozásban, barátként, soha semmilyen módon nem utalt rá, hogy neki Fenyő János megöléséhez köze lenne.”Ihász manapság a Demokratikus Koalíció igazságügyi szakértője, elmondása szerint Gyurcsány Ferenc továbbra is bízik benne.