Szijjártó: Technikai egyeztetés zajlik Orbán kijevi látogatásáról

POLITIKA
2023 március 05., 17:19
Szijjártó Péter, Magyarország külügyminisztere
photo_camera Szijjártó Péter, Magyarország külügyminisztere Fotó: DANIEL MIHAILESCU/AFP

Szijjártó Péter a horvát N1 hírtelevíziónak adott interjút, amit vasárnap közölt csatorna.

Az MTI-ben megjelent szemle szerint a magyar külügyminiszter elismételte, hogy szerinte azért fontosabb a béke a magyarok számára, mint más európai népek számára, mert Ukrajnában jelentős, 150 ezres magyar közösség él: „németek, dánok nem, magyarok viszont halnak meg ebben a háborúban”.

Azt mondta, hogy Európában a háborús retorika sokkal hangosabb, sokkal erősebb, mint a béke retorikája.

Elmondta, hogy egyértelmű, ki támadott meg kit, és Magyarország elítéli Oroszországot a háború kirobbantásáért.

Viszont amikor azt kérdezték tőle, hogy a háború befejezése is Vlagyimir Putyinon múlik-e, már kitérőbb választ adott: „a háborúban egyértelműen két fél van, és reméli, mindketten tárgyalni fognak, mert mindketten egy fenntartható békét szeretnének elérni”.

Megkérdezték tőle azt is, hogy mikor megy Orbán Viktor Kijevbe. Erre Szijjártó azt mondta, hogy kaptak meghívást és jelenleg a technikai részleteket kell tisztázni a látogatás előkészítésével kapcsolatban - de persze nem mondott semmi konkrétumot, helyette úgy fogalmazott, hogy „ha azt látják, hogy minden előfeltétel adott, akkor a látogatásra is sor kerülhet”.

Amikor aztán Magyarország és az Európai Unió kapcsolatára terelődött a szó, a külügyminiszter sokkal határozottabb hangnemre váltott. Politikai elfogultsággal vádolta Brüsszelt: szerinte az Európai Bizottság azért fagyaszt be forrásokat, mert nem tetszik neki a magyar kormány nemzeties, keresztény politikája, ami szembe megy a fősodorral. Szerinte a Bizottság a kormány bukását akarja.