A görög miniszterelnök azt kéri a legfelsőbb bíróságtól, hogy kezeljék kiemelt jelentőségűként a vonatbalesetet

külföld
2023 március 06., 12:42

Kirjakosz Micotakisz görög miniszterelnök arra kérte az ország legfelsőbb bíróságát, hogy adjon elsőbbséget a múlt heti halálos vonatkatasztrófa miatt indított büntetőügyeknek – közölte hivatala hétfőn.

Kirjakosz Micotakisz miniszterelnök a görögországi vonattragédia helyszínén 2023. március 1-én
photo_camera Kirjakosz Micotakisz miniszterelnök a görögországi vonattragédia helyszínén 2023. március 1-én Fotó: THANASIS ELMAZIS/NurPhoto via AFP

„A görög nép azt várja, hogy azonnal és alaposan tisztázzuk a bűncselekményeket, amelyek a tragikus balesethez kapcsolódnak” – írta Micotakisz az ügyésznek küldött levelében. A tragédia ügyében folyó bírósági vizsgálat elkülönül a kormány által kijelölt szakértők által már megindított vizsgálattól.

Micotakisz vasárnap bocsánatot kért a Görögország legsúlyosabb vasúti katasztrófájában elhunytak családjaitól. Szerda óta tüntetések vannak az ügy miatt, vasárnap több ezer dühös tüntető gyűlt össze Athénban, és összecsaptak a rendőrséggel. Az eddig őrizetben lévő larisszai állomásfőnököt vasárnap hivatalosan is letartóztatták és vádat emeltek ellene, ha bűnösnek találják, minimum 10 évet, de akár életfogytiglant is kaphat.

A katasztrófa múlt kedden történt, amikor egy tehervonat frontálisan ütközött egy személyvonattal, amely több mint 350 utast szállított, akik közül sokan fiatalok voltak. Legalább 57 ember életét vesztette, de további 56 utast még keresnek. (AFP/France24)