Januárban kellett volna elindulnia, de még tesztelik a háziorvosok új finanszírozási rendszerét

Egészségügy
2023 március 06., 15:22

Bár a kormány január elsejei hatállyal az egészségügyi törvény módosításakor megváltoztatta a háziorvosok és fogorvosok finanszírozási rendszerét is, az mind a mai napig nem lépett életbe, írja a hvg.hu. A háziorvosok hiába adják le az új szisztéma szerint az elszámolást, a kifizetett összeg még a régi rendszer szerint érkezik. A háziorvosokat nem tájékoztatta a Belügyminisztérium, a pletykák szerint legkorábban áprilistól lép életbe az új elszámolási módszer. A hvg.hu megkeresésére a Belügyminisztérium közölte

a nemzetközi tapasztalatokat is alkalmazó indikátorrendszer jelenleg tesztidőszak alatt áll. Az indikátorok alapján tényleges kifizetésre egyelőre nem kerül sor. Az indikátorok hatékonyságának monitorozása folyamatos.

Hozzátették: a háziorvosok teljesítményfinanszírozását azért kellett átdolgozni, hogy az alapellátás minősége, szervezettsége és teljesítménye jobb legyen, „ezzel is hozzájárulva a lakosság egészségi állapotának, munkaképességének javításához, valamint a korai halálozások csökkentéséhez."

Kiemelt videóink